Tandır evi Muşlu kadınların umut kapısı oldu

Tandır evi Muşlu kadınların umut kapısı oldu

Muş’ta tandır evinde ekmek üreten kadınlar, işlerini hem severek yapıyor hem de aile bütçelerine katkıda bulunuyor.


Tarih: 31.03.2017 11:17

Muş’ta 7 yıl önce kurulan Öz Muş Tandır Evi, ev kadınlarının geçim kapısı oldu. Tandır evinde çalışan 8 kadın, günde ortalama 500 ekmek çıkarıyor. Tandır evinde çalışan Meryem Arme, hem ev kadınlığı hem de tandır evinde çalışarak aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi. Her kadının günde 500 tane ekmek çıkardığını ifade eden Arme, “Bizim için çok güzel bir meslek oldu. Hepimiz ev hanımlarıyız. Bu meslek bizler için güzel bir başlangıç oldu. Çocuklarımız var onları okutuyoruz, burada çalışarak evimizi geçindiriyoruz. Burada güzel doğal ekmekler yapıyoruz” dedi.
Haşide Şahin ise 5 yıldır tandırda çalıştığını belirterek, “Çok şükür burada çalışmaktan memnunum. Eğitim gören çocuklarım var. 3 kızım için çalışıyorum, onlara katkıda bulunuyorum” ifadelerini kullandı.

“Almanya, Hollanda, İngiltere’ye kadar gönderiyoruz bu ekmekleri”
 

Kadınların hayallerini gerçeğe dönüştürdüğünü ifade eden tandır evi işletmecisi Sedat Arme de, “Tandır evini 6-7 yıldır işletiyorum. Daha önce Ankara’da çalışıyordum. Ankara’da evlendikten sonra Muş’a dönmek zorunda kaldık. Buraya gelince bayanların hepsini tandır başında bir arada oturup sohbet ettiklerine şahit olduk. Kadınlar kendi aralarında bir tandır kurarak ekmek satmak istediklerini konuşuyorlardı. Biz de burayı açıp küçükten bir başlayalım dedik. Buraya başlayınca talepler gittikçe artmaya başladı. Talepler artmaya başlayınca da il dışına ekmek göndermeye başladık. İl dışına ekmek gönderdikten sonra bu defa yurt dışından da ekmek istenmeye başladı. Almanya, Hollanda, İngiltere’ye kadar gönderiyoruz bu ekmekleri” diye konuştu.

“Günlük 8-9 bayan çalışıyor”
 

Kadınlara iş istihdamı sağladıklarını kaydeden Sedat Arme, “Şu an burada ev hanımı olarak günlük 8-9 bayan çalışıyor. Hepsine ekmek kapısı oldu. Kendimizde şu anda burada çalışıyoruz. Bizim açımızdan güzel bir meslek oldu. Böyle pek düşünmemiştik, ama işlerin buraya kadar gelmesi de bizim açımızdan da iyi oldu. Günde ortalama olarak bin ile bin 500 arası bir ekmek çıkarıyoruz. Yaklaşık olarak bunun 600-700 tanesi dışarıya gidiyor. Aslında biraz daha profesyonel olarak çalışırsak buradaki bayan sayısını daha da arttırabiliriz. İl dışına daha da çok ekmek gönderebiliriz. Çünkü il dışından çok büyük talepler var. Artık kısmet, bu düşüncelerimizi ileri ki zamanlarda yaparız diye düşünüyorum. Tandırcılık kendi kültürümüz, kendi buğdayımız, kendi tarlalarımızda ektiğimiz buğdayları getirip burada organik bir şekilde eski taş değirmen fırınında öğütüyoruz. Bu ürettiğimiz ekmeklerde hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmıyoruz. Mayamızı bile kendi hamurumuzdan yapıyoruz, böylelikle ekmeğimiz daha uzun ömürlü, sağlık açısından daha iyi oluyor. Bazı ekmekleri geniş yaparak kızartıyoruz tamamıyla içinde hamur kalmıyor ve kepeğini almıyoruz. Ekmekler böyle organik olunca talep daha da artıyor o yüzden böyle bir meslek edindik” şeklinde konuştu.


Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı