Doğalgaz ve elektriğe zam yok...

Doğalgaz ve elektriğe zam yok...

Enerji Bakanlığı’nın farklı merkezlerine sistematik biçimde yapılan saldırıların püskürtüldüğünü açıklayan Enerji Bakanı Albayrak, “Türkiye’nin enerji arz güvenliği noktasında ciddi üretim riski yok. 2017’de elektrik ve ga


Tarih: 07.01.2017 07:45

Albayrak, A haber televizyonunda katıldığı programda soruları yanıtladı.

Marmara Bölgesi’nde özellikle İstanbul’da geçen hafta yaşanan elektrik kesintilerine ilişkin birçok ihbar aldıklarını ve değerlendirdiklerini anlatan Albayrak, “Bu hafta itibarıyla detaylı bir şekilde bulguları savcılarımızla paylaşarak bu sürecin yargı ayağını başlattık. Son dönemde artan ihbarlar noktasında çok ciddi bir sürece İçişleri Bakanlığı’mızla koordineli olarak başladık. Sadece İstanbul değil tüm noktaları dikkate alıyor ve ekstra güvenlik tedbirleri için adımlar atıyoruz. Her türlü sabotaj eylemlerine tedbir almak zorundayız” diye konuştu.


4 hat yeniden devrede...


Elektrik hatlarına saldırılara ilişkin gözaltına alınan kişiler olduğunun altını çizen Albayrak, şöyle devam etti:


“İstanbul’da 3 farklı noktadaki eylemde birkaç kişiden bahsediyoruz. Yer altı kablolarının kesilmesinin yanı sıra, farklı eylemler de var. Türkiye’de arz güvenliği açısından bu tedbirleri almak durumundayız. Elektrik kesintilerine ilişkin süreci ilk dakikadan itibaren denetimlerle kontrol ettik. Hava normalleşmeye başladığında da hasarın büyüklüğünü çok net görmüş olduk. 7 ana hattımız tarihte ilk defa aynı anda koptu. Ana omurgayı besleyen 7 hattın tamamında kopmalar yaşayınca sistemde çok ciddi bir hasar meydana geldi. 


7 hattın 4 tanesini sisteme yeniden kattık. Arz güvenliği açısından önemli bir sıkıntıyı aşmış olduk. Biz İstanbul’da birinci hattı devreye aldıktan sonra hemen kesintilerin tamamını kaldırdık. Çanakkale’den deniz altından geçen hat devredeyken yönettik. İlk hattı devreye aldıktan sonra ilk hatla birlikte tüm İstanbul’un meskenini çözmüş olduk. İkincisinde de sanayiyi çözdük. 3. ve 4. hatların devreye alınması da güvenlikli ve konforlu arzı sağladı.”



‘Yaz saatinin ciddi katkısı oldu’



Bakan Albayrak, yaz saati uygulamasına ilişkin ise karar alınmadan önce çok  farklı taraflardan ve paydaşlardan görüşler alındığını anlattı. İstanbul Teknik Üniversitesi ile de yoğun görüşmeler ve çalışmalar gerçekleştirdiklerine değinen Albayrak, şunları  söyledi:


“Bunun ekonomik boyutu, sistem arz tarafı, psikolojik tarafı, istihdam, ekonomiyle ilgili ayaklarıyla ilgili çok kapsamlı bir çalışma yürüttük. Tüm paydaşlardan alınan yorumlar çerçevesi içerisinde yaz saati uygulamasının çok farklı yönleriyle devamının katkısının çok daha fazla olacağından hareketle böyle bir karar alındı. Kasımda başlayan bu sürece baktığımızda çok yoğun yorumlar aldık. Aldığımız bir kararın yüzde 100 pozitif yorum alması mümkün değil, ancak yüzde 80-90’ı çok olumlu yorumlar oldu. 


Yüzde 10 - 20 vatandaşlarımızdan farklı yorumlar aldığımız ve değerlendirdiğimiz bir süreç var. Bilimsel ve gerçekçi olmak ve aldığımız kararın toplumun farklı kesimlerine nasıl yansıdığını görmemiz gerekiyor. Biz gün ışığını mümkün olduğu kadar güvenlik marjının ve mesainin içine koyma noktasında bir adım arttık. Bunun enerjiye maliyet katkısı ciddi anlamda oldu ve amacına ulaştı. Nitekim İTÜ’nün hazırladığı raporda 1 ila 2.5 milyar liraya yakın bir tasarruf marjından bahsedildi.”


Abone Ol 

Van'da mide bulandıran olay! Ekmeğin içinden plastik eldiven çıktı

Para hareketliliği dudak uçuklattı! Ekipler 20 ilde eş zamanlı düğmeye bastı, 74 kişi gözaltında

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi

Van'ın taze otlu peyniri satışa sunuldu! Ortalama fiyatı dudak uçuklattı

Centro muzlu gofret yasaklandı mı? Merak edilen konuya açıklama geldi

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı