Kuzey ışıkları nedir, nasıl oluşur? Tüm merak edilenler

Kuzey ışıkları nedir, nasıl oluşur? Tüm merak edilenler

Ülkemizde birçok ilimizde görüntülenen kuzey ışıkları merak konusu oldu. Peki, kuzey ışıkları nedir ve nasıl oluşur? İşte, merak edilen soruların cevapları...


Tarih: 06.11.2023 01:10 Güncelleme: 06.11.2023 01:14

Kuzey ışıklarının en sık göründüğü zamanlar, ekinoks dönemleridir. Havanın açık ve bulutsuz olması görünümü kolaylaştırır. Ayrıca kuzey ışıkları her bölgeden görülmez. Kuzey Kanada, kuzey ışıklarını görmek için en uygun yerlerden birisidir. Özellikle Ekim ve Mart ayları arasında kuzey ışıkları rahatlıkla izlenebilir. Bu doğa olayının izlendiği bir diğer ülke ise Rusya'dır. Amerika Birleşik Devletleri'nin Alaska eyaleti de en ideal yerler arasındadır. Hem bölgenin bulunduğu konum itibari ile hem de gökyüzünün açık olmasından dolayı kuzey ışıkları kolaylıkla görülmektedir. Kuzey ışıkları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

 

Kuzey ışıkları nedir ve kuzey ışıkları nasıl oluşur?

 

Kuzey ışıkları, kutup bölgelerinde gökyüzünde görülen doğal ışımalardır. Yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıklar etkileşime girerek kuzey ışıklarını oluşturur. 

 

Bu ışıkların oluşmasını sağlayan Güneş'tir. Güneş'te yaşanan patlamalar sonucunda uzaya büyük kütleler savrulur. Aynı zamanda patlamalar Güneş rüzgarlarının oluşmasını sağlar. Bu rüzgarlar sayesinde uzaydaki tanecikler yüksek hızda hareket ederler ve dünyaya doğru savrulurlar. Dünya'nın manyetik alanı, yüklü parçacıkların çoğunluğunu Dünya dışına saptırsa da bazı elektro ve protonlar atmosfere girer. Bu parçacıklar atmosferdeki azot ve oksijen gazları ile çarpışırlar. Daha sonra bu moleküller enerji kazanır ve kendi enerjilerine dönerken foton yayarlar. Yayılan bu fotonlar oldukça fazladır ve yeryüzünden ışık gösterisi olarak görünür.

 

Kuzey ışıklarının farklı renkte oluşmasının sebebi ise gene Güneş ve atmosferdeki parçacıklarla ilgilidir. Güneş'ten gelen bu parçacıklar oksijen molekülleri ile çarpışırsa yeşil ya da kırmızı ışık üretir. Eğer azot molekülleri ile çarpışırsa mavi ve mor ışıklar tonları oluşur. Kuzey ışıklarında en sık rastlanan soluk sarımsı renk ise gene oksijen molekülleri ile alakalıdır.


Anahtar Kelimeler: kuzey ışıkları nedir
Abone Ol 

Editör

Yusuf Hamdi Akyüz


Van'da mide bulandıran olay! Ekmeğin içinden plastik eldiven çıktı

Para hareketliliği dudak uçuklattı! Ekipler 20 ilde eş zamanlı düğmeye bastı, 74 kişi gözaltında

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi

Van'ın taze otlu peyniri satışa sunuldu! Ortalama fiyatı dudak uçuklattı

Centro muzlu gofret yasaklandı mı? Merak edilen konuya açıklama geldi

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı