Mart yine kapıdan baktırdı! Bitlis, Muş ve Hakkari'de yoğun kar yağışı

Meteoroloji'nin uyarılarının ardından Bitlis, Muş ve Hakkari'de yoğun kar yağışı etkili oldu. Yağış nedeniyle bölgede hayat olumsuz etkilendi.


Tarih: 31.03.2023 14:13

Bitlis, Muş ve Hakkari'de sabah saatlerinden itibaren etkisini gösteren kar yağışı hayatı olumsuz etkiliyor.

 

BİTLİS

 

bitlis

 

Meteoroloji tarafından yapılan uyarı sonrası Bitlis’te beklenen kar yağışı sabahın erken saatlerinden itibaren başladı. Yaklaşık bir aydır bahar havası yaşanan Bitlis’te sabah saatlerinde aniden bastıran yoğun kar yağışı kenti yeniden beyaza bürüdü. Mart ayının son günü olmasına rağmen kar yağışı hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.


Hava sıcaklığının sıfırın altında seyrettiği kentte kar yağışının gün boyu devam edeceği bildirildi.

 

MUŞ

 

muş

 

Mart ayının son günü kar yağışı ve fırtına etkili olurken, bahar mevsiminin yaşandığı ve adeta doğanın canlandığı yüksek kesimler ise yeniden beyaza büründü. ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ sözünün gerçek olduğu Yukarı Yongalı köyünde vatandaşlar küreklerle kar temizlemeye başladı. Bahar havasının yaşanması ile meralarda hayvan otlatan çobanlar ise kar yağışı nedeniyle hayvanlarını geri getirmekte zorluk yaşadı.


Hayvanlarını meraya otlatmaya çıkaran ve kar yağışına yakalanan besici Şevket Omur, baharı beklerken kışa geri döndüklerini ifade ederek, “Birkaç gün önce hayvanlarımızı meralara çıkardık. Bugün kar yağışı ile birlikte fırtına çıktı. Hayvanlarımızı ahırlara geri getirdik. Baharı beklerken kışa geri döndük” ifadelerini kullandı.
Bahara hazırlanırken karın geri geldiğini söyleyen Eyüp Omur ise fırtına nedeniyle hayvanların arazide kaldığını belirterek, “Kış mevsimi bu yıl çok güzel geçti. Köyümüze adeta bahar gelmişti. Bahar geldi diye çok sevindik. Kış bugün geri geldi. 10 gündür hayvanlarımız otlatılmak için meraya götürülmüştü. Ot ve samanımız bitti. Fırtına, tipi ve kar yağışı etkili oldu. Hayvanlar arazide kaldı, herkes hayvanlarını geri getirdi. Hayvanlar geri ahırlarına yerleştirildi. Kapı önünü kürekle temizliyoruz. ‘Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır’ sözü bu sene gerçek oldu” dedi.


Hayvanlarına ulaşmaya çalışan köy sakinlerinden Yusuf Omur da, “Mart ayının sonundayız. Kar, kış geri geldi. Fırtınadan dolayı ahırlara ulaşamıyoruz. Hayvanlarımız içeride kaldı. Şu anda durum zor. Allah yardımcımız olsun” şeklinde konuştu.


Etkili olan kar yağışından dolayı bir vatandaş ise mart ayına sitemini türkü ile dile getirmesi ise gülümsetti.

 

HAKKARİ

 

hakkari

 

Yüksekova’da sabah saatlerinde bastıran yoğun kar yağışı etkisini sürdürüyor. Nisan ayına bir günü kala yoğun bir şekilde bastıran kar yağışı, kısa süre ilçeyi beyaza bürüdü. İşe gitmek için sabah saatlerinde evlerinden çıkan vatandaşlar kar sürpriziyle karşılaştı.


Yoğun kar yağışının olduğu ilçede görüş mesafesi de yer yer düşerken, karla mücadele ekipleri ise yaşanacak olumsuz bir durum için hazır bekletiliyor.


Sabah kalktığında kar yağışıyla karşılaştığını belirten Nejdet Öztunç, “Malum AFAD dün bir uyarıda bulunda ve bölgede yoğun kar yağışının olacağına duyurdu. Sabah kalktığımızda kar yağışı vardı, biz de aracımızı kardan temizledik. Uzun zamandır hiç beklemiyorduk, bizi bayağı şaşırttı. Ani düşen sıcak hava yerini kar yağışına bıraktı” dedi.


Abone Ol 

Editör

Yusuf Hamdi Akyüz


Meteoroloji'den kritik uyarılar! Sağanak var: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Borç yükü ve kota yalanıyla işçi kıyımı yapan Van Büyükşehir, yüzlerce işçi alacak

Mide bulandıran olayda çarpıcı gelişme! 15 kişinin tecavüz ettiği kızdan haber var

Sağanak yağış devam ediyor! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Çığ gibi büyüyor! Edremit Belediyesi de işçi kıyımı yanlışını yaptı

Bunca insanın hakkını nasıl ödeyeceksiniz? Van'da işten çıkarılan işçiler yürüyüş düzenledi

Acı haber geldi! Çatak'ta yıldırım düştü: Güvenlik korucumuz Çetin Şeylan şehit oldu