Elazığ'da 4.9 şiddetinde deprem

Elazığ'da 4.9 şiddetinde deprem

AFAD yaptığı son dakika açıklamasında Elazığ’ın Sivrice ilçesinde 4.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini duyurdu. Deprem çevre illerden de hissedildi. Saat 10.02'de yaşanan 4,9 büyüklüğündeki depremden yaklaşık 10 da


Tarih: 27.12.2019 10:05

Elazığ'ın Sivrici ilçesinde Richter ölçeğine göre, 4.9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Elazığ'ın yanı sıra çevre illerde de hissedilen depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi Başkanlığı’nın merkez üssünü Elazığ'ın  Sivrice ilçesi olarak saptadığı deprem, saat 10.02'de meydana geldi. Yerin 7.02 kilometre derinliğinde olan deprem, Elazığ'ın yanı sıra çevre iller Malatya, Diyarbakır, Bingöl, Tunceli, Gaziantep ve Malatya'da da hissedildi. Paniğe neden olan depremle birlikte Elazığ ve ilçelerinde vatandaşlar dışarı çıktı. Depremde, ilk belirlemelere göre can ve mal kaybı yaşanmadı.

​Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü ise depremin büyüklüğünü 5.1, merkez üssünü ise Sivrice ilçesine bağlı Topaluşağı köyü olarak açıkladı.

Elazığ valisinden açıklama



Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım depremin ardından yaptığı ilk açıklamada herhangi bir olumsuz durumun olmadığını belirterek şu ifadeleri kullandı:

Bütün ekipleri sevk ettik. AFAD, Kızılay, Jandarma sahadalar. Hiçbir olumsuzluk yok çok şükür. Daha önce 5,2 büyüklüğünde deprem olmuştu. Bazı hasarlar olmuştu. Muhtarlarla arkadaşlarımız irtibat halinde, ben de bölgeye geçiyorum.

Bu tür depremlerden sonra her zaman artçılar olur. Vatandaşımız sakin olsun. Bütün ekiplerimizi yönlendirdik, köylere geçiyorlar. Merkezde bir sıkıntımız yok. Bütün tedbirleri aldık, gelişmeleri takip ediyoruz.



Okullar tatil edildi



Deprem sonrası Valilik kararıyla kentteki tüm okullar 1 gün süreyle tatil edildi.

'4'ün üzerinde bir deprem olduğu zaman 1 saat dışarıda kalın'


Elazığ’daki depremin ardından uzmanlardan ilk açıklamalar da geldi.



Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Şükrü Ersoy:

Birkaç yıl önce bu bölgede yine depremler olmuştu. Yakınında Doğu Anadolu fayı var. Burada yine büyük depremler oluşturabilecek yerler var Elazığ çevresinde. Zaten Hazar Gölü'nün oradan da geçiyor. Bu depremler normal. Çünkü kırılmamış pek çok bölge var. Dolayısıyla bunlar çok olağan, beklenmedik depremler değil.

Depremlerin sonrası gelmez diyemeyiz. Gelecek büyük depremleri önceden söyleyemiyoruz. Herhangi bir evin yıkılacağını düşünmüyoruz ama herkes hissetmiştir. Herkes sokaklardadır şu an.

Ben hep şunu tavsiye ederim. 4'ün üzerinde bir deprem olduğu zaman 1 saat dışarıda kalmalarını tavsiye ederim. Daha büyüğü gelecekse sokakta olmaları tavsiyesinde bulunurum. Ancak büyük deprem gelir demek mümkün değil.

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış:

Burası biliyorsunuz bu faylar yüz yıllardır depremler üretiyor. Biz hep yıllardır aynı şeyi söylüyoruz. Türkiye bir deprem ülkesi, bu depremler olacak. Daha büyük deprem olacak demek için oraya özgü çalışmalar yapılması lazım. Sivrice bölgesi daha önce deprem yaratmış bölgeler. Ve genellikle Türkiye'de olan öncü deprem etkisi gösterip de büyük deprem bir iki tane örnek var.

Biz depremleri çabucak unutuyoruz. Aslında yapmamız gereken, depremlerin ne zaman, ne kadar büyük olacağı değil. Bizim depreme hazırlık için bazı önlemleri, evimizde, iş yerimizde, okullarda almamız gerekiyor. Bizim bunları konuşmamız lazım. Çünkü bu önlemler insanlarımızın canını kurtaracak.

Türkiye'deki vatandaşlarımızın buna dönük bir eğitim seferberliğine girmemiz lazım. Basit basit küçük adımlarla depremlere hazırlanmak mümkündür. Eve, iş yerine yapılacak sabitlemelerle can güvenliği sağlanabilir.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Irak'ın kuzeyinde 4 PKK'lı terörist öldürüldü

Van Gölü'nde av yasağı ve inci kefalinin üreme dönemi başladı

Gazze'de ölü sayısı yükselmeye devam ediyor

Burcu Güneş: Hiç estetiğim yok, botoks yaptırıyorum

Muş'ta inek kavgasında kan aktı: 1 ölü

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya ağır darbe! Çok sayıda terörist öldürüldü

Hadise yaz sezonunu açtı! Pozlarına beğeni yağdı