Maraş’ın statüsüne hangi ülke, ne tepki verdi?

Maraş’ın statüsüne hangi ülke, ne tepki verdi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ta Maraş'ın statüsüne ilişkin açıklamaları, ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın ifadeleri başta Rum yönetimi olmak üzere AB, ABD ve İngiltere'nin tepkisini çekti.


Tarih: 21.07.2021 09:14

Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, açıklamaların "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu söylerken, AB'nin dış politika şefi Josep Borrell de bunun barış görüşmelerini tehdit ettiğini belirterek, kararla ilgili "derin endişesini" dile getirdi. Erdoğan bölgeye 'Cumhurbaşkanlığı Sarayı' ve 'Millet Bahçesi' yapılacağını duyurdu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Kıbrıs'ta yaptığı konuşmada, "Maraş'ta hayat yeniden başlayacaktır. Mülkiyet haklarına riayet edilerek yürütülen bu çalışmalar ışığında artık Maraş'ta herkesin yararına olacak yeni bir dönemin kapıları açılacaktır" ifadesini kullanmıştı.

Bu açıklamalar sonrasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da, Kapalı Maraş'ın yüzde 3,5'ine tekabül eden bölgenin askeri bölge statüsünden çıkarılarak, sivil denetime geçeceğini açıklayarak, "Maraş açılımımızın ikinci aşamasına geçilecektir. Bu adımla, iade talebiyle başvuran hak sahiplerine, Taşınmaz Mal Komisyonu'nun bu yönde bir karar vermesine olanak sağlanacaktır" demişti.

Güney Kıbrıs ise bölgenin statüsünde yapılacak bir değişikliğin, "Türkiye'nin burayı sahiplenme niyetini" açıkça gösterdiği düşünerek bölgenin yasal sahiplerine bırakılması ve BM kontrolü altına alınması çağrısında bulunmuştu.

Kararın "yasa dışı ve kabul edilemez" olduğunu belirten Anastasiadis, bunun Maraş'ın statüsünde değişiklik yapılmasını yasaklayan BM Güvenlik Konseyi kararlarına aykırı olduğunu belirterek bölgenin yasal sahiplerine bırakılması ve BM kontrolü altına alınması çağrısı yaptı.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ KARARLARINA SAYGI GÖSTERİLMELİ"

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Fontelles, sosyal medyada yaptığı açıklamada, "Kıbrıs sorununun kapsamlı çözümüne ilişkin müzakerelere geri dönme konusunda taviz verilme riski söz konusu. BM Güvenlik Konseyi Kararlarına tam olarak saygı gösterilmesi gerekiyor" dedi.

https://twitter.com/JosepBorrellF/status/1417519954317004801

YUNANİSTAN'DAN KINAMA

Yunanistan da Türk tarafının açıklamalarına cevap verdi. Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias yaptığı paylaşımda, "Yapılan açıklamaları en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadelerini kullandı.

https://twitter.com/NikosDendias/status/1417549382661070850

ABD'DEN KINAMA

Bir açıklamada ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamada, "BM kararlarıyla tutarsız, kabul edilemez ve geçmişteki çözüm müzakerelerini sürdürme taahhütleriyle bağdaşmayan Maraş'ın bazı bölümlerinin Türk kontrolüne devredileceği duyurusunu kınadığını" açıkladı.

İNGİLTERE'DEN TEPKİ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Kıbrıs'ta Maraş'ın statüsünü değiştirmeye yönelik tek taraflı kararı hakkında endişesinin dile getirerek, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uyulması çağrısında bulundu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab'ın Twitter'den paylaştığı yazılı açıklamada, "Birleşik Krallık, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Maraş'ın kapalı alanının yüzde 3,4'ünü oluşturan bir bölgenin yeniden açılması ve yeniden yerleşimine ilişkin yaptığı açıklamaları için derin endişe duymaktadır" ifadesi yer aldı.

46 YILDIR KAPALI

Hatırlanacağı gibi, 46 yıldır kapalı olan Maraş, yıllardır devam eden Kıbrıs müzakerelerinde pazarlık konusu oldu. Maraş konusu, Birleşmiş Milletler (BM) himayesindeki Kıbrıs müzakerelerinde kapsamlı bir çözümün parçası olarak da görüşülüyor. Ancak şimdiye kadar müzakerelerde sorunun çözümü neticeye kavuşturulamadı.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı