Asgari ücret yarın saat 14:00'te belli olacak

Asgari ücret yarın saat 14:00'te belli olacak

Yeni asgari ücretin belirleneceği dördüncü toplantı yarın saat 14.00'te yapılacak.


Tarih: 25.12.2019 09:54

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, son toplantısını yarın saat 14.00'te gerçekleştirecek. Milyonlarca asgari ücretlinin maaş zammını belirleyecek olan toplantı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda yapılacak. Komisyon ilk toplantısını 2 Aralık'ta hükümet temsilcisi olan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nda gerçekleştirmişti. İkinci toplantı 10 Aralık'ta işçi temsilcisi olan Türk-İş'in ev sahipliğinde gerçekleştirilirken, üçüncü toplantı da işveren temsilcisi TİSK'in ev sahipliğinde yapıldı. Son toplantı ise yarın saat 14.00'te Bakanlık'ta gerçekleştirilecek.

Sendikalar ne istiyor?

Asgari Ücret Tespit Komsiyonu'nda işçileri temsil eden Türk-İş, bu yıl Hak-İş ve DİSK ile birlikte hareket edip ortak bir rakam açıklama kararı almıştı. Yetkili sendika Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ile birlikte 2020 için asgari ücret taleplerini ortak basın toplantısıyla açıkladı. Buna göre sendikalar, asgari ücretin en az 2 bin 578 lira olmasını talep etti. Yapılan ortak açıklamada, "Bu rakamdan geri adım atmayacağız" denildi.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret ne kadar

Geçtiğimiz yıl asgari ücrete yüzde 26,05 oranında zam yapılmış, 417 lira artan ücret, net 2 bin 20 lira olmuştu.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı