Kuru meyvede yılın ilk yarısında 685 milyon dolar ihracat

Kuru meyvede yılın ilk yarısında 685 milyon dolar ihracat

Kuru meyve ve mamulleri sektörünün 2020 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracatı 604 milyon dolarken, 2021 yılının ilk yarısında yüzde 13'lük artışla 685 milyon dolar olarak gerçekleşti. 


Tarih: 19.07.2021 09:13

İZMİR (İGFA) - Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, dünyada açık ara lider konumda olan yüzde 95’ini Ege'den gerçekleştirilen çekirdeksiz kuru üzümü 94 ülkeye göndererek 191 milyon dolarlık ürün sattıklarını açıkladı. Celep, 2021’in ilk yarısında Türkiye geneli en çok ihracat gerçekleştirdikleri ürünlerin 141 milyon dolarla kuru kayısı ve 104 milyon dolarla kuru incir olduğunu söyledi.

En yüksek oranlı ihracat artışını 36 milyon dolardan 85 milyon dolara yüzde 136 yükselişle antep fıstığında yaşadıklarını dile getiren Birol Celep, "Ocak-Haziran döneminde ihracatımızın 41 milyon dolarını badem, 40 milyon dolarını diğer meyve kuruları, 27 milyon dolarını diğer kavrulmuş meyveler, 16 milyon dolarını cevizler, yüzde 53 artışla 14 milyon dolarını çamfıstığı, 9 milyon dolarını leblebi, 5 milyon dolarını elma kurusu, 4 milyon dolarını kayısı ve zerdali çekirdeği, 1 milyon dolarını erik kurusu oluşturdu" dedi.

Türkiye’nin iklim politikasında topyekün bir dönüşüme ihtiyacı olduğunu kaydeden Celep, tarım sektörlerinin çevreci ve düşük karbonlu kalkınmaya geçişini hızlandırmak için firmalara Sürdürülebilir UR-GE projelerimizle destek verdiklerini de kaydetti.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Bu iller hariç her yer güneşli! Meteoroloji hava durumu tahminleri il il yayınladı

En güzel 23 Nisan mesajları! Farklı, yeni ve resimli çocuk bayramı sözleri

Survivor bitti! Aşıklar tatilde hasret gideriyor

Büyük değişiklik! Van Büyükşehir'de atamalar yapıldı: İşte yeni gelen isimler

Van Kalesi'nin zirvesindeki cami restore edilip yeniden ibadete açıldı

Kandil'in partisi belediyeyi alınca ilk iş Türk bayraklarını kaldırttı

Bitlis'te operasyon! Silah ve mühimmat ele geçirildi