Türkiye eve kapandı! bu tuzağa sakın düşmeyin

Türkiye eve kapandı! bu tuzağa sakın düşmeyin

Van haber - Koronavirüs salgınıyla birlikte nüfusun büyük bir bölümü eve kapanırken nakitle ödemeler azaldı. Kartla temassız yöntemlerle ve dijital bankacılık kanalıyla ödemeler arttı.


Tarih: 06.04.2020 09:04

Bankaların açıklamalarına göre son günlerde şube dışı işlemlerin oranı toplam bankacılık işlemlerinde yüzde 90’lık bir paya ulaşırken, bankaların internet şubeleri ve mobil bankacılık uygulamalarındaki kullanıcı trafiği ise kısa sürede en az 2’ye katlandı. Bankacılık dijitale kayınca bu alanda faaliyet gösteren dolandırıcıların da iştahı kabardı. Özellikle koronavirüsle ilgili mesaj içerikleri ile sahneye çıkan dolandırıcılar dijital kanalları kullanan vatandaşı dolandırmaya çalışıyor. Sahte banka görünümlü hesaplardan vatandaşa, “Bankaya gitme, hesap bilgilerini gir, şifreni yaz, kullanıcı adını paylaş, maaşını kolayca teslim edelim, promosyonun bizden” gibi mesajlar ya da e-postalar gösterip banka hesaplarını ya da kredi kartları limitlerini boşaltmayı hedefliyorlar.


YARDIM BAHANESİYLE DOLANDIRILMAYIN!

Koronavirüs döneminde özellikle yaşlılar başta olmak üzere çok sayıda vatandaşımız evlerinden çıkamıyor. Onların ihtiyaçları kamu görevlileri tarafından oluşturulan sosyal yardım ekipleri tarafından karşılanıyor. Bu ekiplerde polis, jandarma, kaymakamlık ve belediye personelleri yer alıyor. Kamu personeli vatandaşın maaşını evine kadar getirirken ihtiyaç halinde erzak yardımı da yapılıyor. İşte bu noktada devreye giren dolandırıcılar vatandaşları arayarak kamu görevlisi olduklarını ve banka bilgilerini paylaşır ise maaşlarını evlerine kadar getirebileceklerini söylüyor. Bu noktada telefonda kimsenin banka bilgilerini paylaşmaması gerekiyor. Zaten maaş sahibinin bankası sizin talebiniz doğrultusunda maaşınızı kamu görevlileri aracılığı ile evinize kadar ulaştırıyor.

TELEFONUNU HACK’LEYİP HESABINI BOŞALTTILAR

Denizli’de yaşayan 22 yaşındaki Emre Turhan’ın cep telefonunu hack’leyen (izinsiz giriş yapan) dolandırıcılar telefondaki mobil bankacılık uygulamasını kullanarak gencin 3 bin 250 tutarında yatan maaşını başka bir banka hesabına aktardı. Telefonunun bozulduğunu düşünen genç banka hesabının boşaltıldığını ise bozulduğunu düşündüğü telefonunu cep telefonu tamircisine götürdüğünde anladı. Turhan, geçtiğimiz günlerde arkadaşları ile oturduğu esnada cep telefonu kendi kendine uygulamaları açmaya başladı. Telefonun güç tuşuna basmasıyla yanan ekran ışığı aynı anda kapandığını gören Turhan, telefonun bozulduğunu düşünerek sabah olmasını bekledi. Ertesi gün sabah saatlerinde telefon tamircisine giden Turhan, telefonunu tamirciye bırakarak çalıştığı iş yerinden yatan maaşını çekmek için banka ATM’sinin yolunu tuttu. ATM’de hesabına bakan Turhan, hesapta 1 TL 81 kuruş olduğunu görünce büyük bir şok yaşadı. Turhan, bunun üzerine tekrar telefon tamircisine giderek telefonunu alıp mobil bankacılık uygulamasına bakmak istedi. Ancak bu defa telefon tamircisi Turhan’a telefonunun bozulmadığını hack’lendiğini yani telefonuna izinsiz giriş yapıldığını belirtti. Turhan, hemen polise başvururken kendisinin telefonda her hangi bir bankacılık işlemini onaylamadığını belirtti. 

NASIL DOLANDIRIYORLAR?

MAİL VE KISA MESAJ

E-posta ve SMS ile güven ortamı oluşturarak kullanıcıyı paylaşılan adrese tıklamasını sağlayarak ve sahte internet adresine yönlendirerek kullanıcı kimlik bilgilerini ve şifresini çalmaya yönelik yapılan saldırılar. Bu saldırılar genellikle oltala​ma (phishing) olarak adlandırılıyor.

KOPYA UYGULAMA VE SİTE

Dolandırıcılar Ar-Ge çalışmalarında dünya devleri ile yarışıyor. Şirketler her geçen gün yeni güvenlik tedbirleri alsa da onlar da buna cevaben yeni yöntemler geliştiriyor. Bunlardan en fazla yapılanı mobil bankacılık uygulamalarının ve internet şubelerinin kopyalanarak kullanıcılardan giriş bilgilerini elde etmek. Uygulama marketlerinden banka uygulamalarını indirirken ilk karşınıza çıkanı indirmemekte fayda var.

TELEFON

Telefon ile sizi arayıp banka personeli gibi konuşabilir, size çeşitli talimatlar vererek kişisel bilgilerinizi ya da şifrelerinizi ele geçirebilirler. Ayrıca telefon üzerinden yaptıkları yönlendirme ile size bilginiz dışında bazı işlemleri onaylatabilirler.

SOSYAL MEDYA

Sosyal medya uygulamaları aracılığıyla kullanıcı ile iletişime geçilerek ve inandırıcı senaryolar kullanarak kullanıcıya ait kimlik ve finansal bilgilerini çalmaya yönelik dolandırıcılık türüdür.

NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

- Arama motoru üzerinden internet şubesine giriş yaparken karşınıza çıkan ilk adrese tıklamayın. Dolandırıcılar sponsorlu içeriklerle kopya siteler üzerinden sizin güvenlik bilgilerinizi ele geçiriyor.

- Telefonunuza mobil bankacılık uygulamalarını indirirken aynı isim ve logoda başka uygulama olmamasına ve uygulama sağlayıcısına dikkat edip, uygulama hakkında yapılmış şikayet ve yorumlara bir göz atın.

- Sosyal medya kullanırken karşınıza çıkan çekiliş ve promosyon mesajlarını dikkate almayın. Bu içerikleri şikayet edip, paylaşan sayfayı engelleyin.

- İnternet bankacılığı linki ile sizden kişisel bilgiler talep ediliyor ise, bu hesaplara güvenmeyin. Hemen bankanız ile iletişime geçip durumu bildirin.

- İnternet şubesini kullanırken başında ‘https://’ olup olmadığına dikkat edin.

- Size banka personeli de dahil kimse şifre soramaz. Şifrenizi telefonda, mail ortamında ya da sosyal medyada asla kimseyle paylaşmayın.

- Şifrenizi en az 2 ayda bir yenileyin. Şifrenizde farklı rakam ve harfler kullanmaya özen gösterin.

- Mobil bankacılık yöntemleri ile ödeme yapıyorsanız mutlaka sitenin güvenlik sertifikaları olup olmadığını kontrol edin. SMS onayı olmadan ödeme yapmayın.

- Telefonunuzda, tabletinizde ve bilgisayarınızda güvenliğinden emin olmadığınız uygulamaları tutmayın.

- Bağlandığınız kablosuz ağın güvenliğinden emin olun.

BANKALAR BUNU YAPMAZ!

Bankalar sosyal medya hesaplarından ev, araba çekilişi, tahsil edilen masraflar iade edilecek şeklinde ilanlar vermez. Sosyal medyada banka hesaplarının onaylanmış ve ‘mavi tik’ işaretine sahip olduğunu kontrol edin.

5 YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Google verilerine göre Türkiye’de son 5 aylık aramalara bakıldığında ‘mobil bankacılık’ kelimesi ile yapılan aramalar mart ayında 5 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Aramaları 0 ila 100 puan arasında derecelendirerek veren Google Trends verilerine bakıldığında Türkiye’de ‘mobil bankacılık’ aramaları daha önce 20-30 puan ortalamasında seyrederken şubat sonu yükselişe geçiyor ve nisanın ilk günlerinde 100 puan ile zirveyi görüyor. Bu aramaları yapan kişilerin aynı zamanda bankaların isimleri ile arama yaptıkları da görülüyor.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı