Aile ve Sosyal Hizmetler'den dijital müdahale

Aile ve Sosyal Hizmetler'den dijital müdahale

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca oluşturulan Sosyal Medya Çalışma Grubu, çocukların dijital ortamlardaki ihmal, istismar gibi zararlı içeriklerden korunması amacıyla yürüttüğü çalışmalar kapsamında 1.259 içeriğe müdah


Tarih: 05.08.2021 11:00

Çocukların dijital dünyada karşılaşabilecekleri veya karşılaştıkları olumsuz içerikler Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca sıkı takip ediliyor. Bakanlık, bir yandan tespit edilen  zararlı içeriklere ilişkin ilgili kurumlarla iş birliğiyle yasal çerçevede önlem alırken diğer yandan ailelerin, personelin ve çocukların bu konuda farkındalık kazanmaları amacıyla eğitim çalışmaları yapıyor.

Sosyal Medya Çalışma  Grubu, özellikle çocuklar için zararlı olabilecek içeriklerin tespit edilmesi ve gerekli müdahalelerin yapılmasına yönelik çalışmalar yürütüyor.  Ayrıca zararlı olduğu düşünülen içeriklerin bildirilebileceği kurumsal ihbar platformları da bulunuyor.  Bakanlığın Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde, bu tür içeriklerin ihbar edilebileceği form ve e-posta adresi ile Whatsapp, Bip mesaj uygulamaları yer alıyor. Ayrıca, CİMER, Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığının siber@egm.gov.tr, Kişisel Verileri Koruma Kurumunun www.kvkk.gov.tr, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun https://www.ihbarweb.org.tr adresleri ile e-devlet üzerinden de ihbarda bulunulabiliyor.

OLUMSUZ YÜZLERCE DİJİTAL İÇERİK BELİRLENDİ

Sosyal Medya Çalışma Grubu tarafından tespit edilen olumsuz dijital içerikler konusunda ilgili kurumlarla iletişime geçilerek içeriklerin engellenmesi veya kaldırılması talep ediliyor.

Bu çerçevede bugüne kadar, çocukların ruh sağlığını ve gelişimini olumsuz etkileyebileceği değerlendirilen 1.259 içeriğe müdahalede bulunuldu. İçeriklere 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında müdahale ediliyor.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocukların sağlıklı gelişimi, toplumsal yaşama katılımlarının sağlanması ve onları önlenebilir risklere karşı korumak amacıyla eğitimler düzenliyor. Çocukların, ailelerin ve toplumun dijital içerikli risklere karşı farkındalığını artırmaya yönelik ilgili kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve STK’ler ile çalışmalar yürütülüyor.

Özel kreş ve gündüz bakımevi çalışanları ile bu kuruluşlardan hizmet alan ailelere yönelik geliştirilen program kapsamında bugüne kadar 15 bin kişiye “Dijital Risklerden Korunma Eğitimi” verildi.

Dijital Risklerden Korunma Eğitimi, “medya kavramı, yeni medya araçları, çocuk ve dijital medya, dijital çağda ebeveyn olmak, bilişim teknolojilerinin çocuklar için fırsatları ve riskleri, çocukları bilişim teknolojilerinin risklerinden korumak için aileler tarafından dikkat edilmesi gereken hususlar, önerilen web ve ihbar adresleri, dijital oyunlar için kullanılan sınıflandırma sistemi” gibi konu başlıklarından oluşuyor.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı