Denizli Merkezefendi'den Laodikya'ya mali destek

Denizli Merkezefendi'den Laodikya'ya mali destek

Denizli'de Merkezefendi Belediyesi, ilçe genelindeki kültür ve turizme desteklerini sürdürüyor. Binlerce yıllık tarihine ışık tutacak Laodikeia kazı ve restorasyon çalışmalarına Merkezefendi Belediyesi 600 bin liralık katkı taahhüdünde


Tarih: 16.04.2021 18:55

DENİZLİ (İGFA) - Merkezefendi Belediyesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ve Laodikeia Kazısı Başkanlığı ile önemli bir protokole imza attı. Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol ve Pamukkale Üniversitesi Laodikeia Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ile ‘Traian Çeşmesi Kazı ve Restorasyon Projesi’ne Destek Verilmesine İlişkin Ortak Hizmet Protokolü’ imzaladı. Yüzde altmışı Merkezefendi ilçesi sınırları içerisinde bulunan, ilk su yasasının uygulandığı Laodikya’da Stadyum Caddesi Batı Portiği’nin güney ucunda ortaya çıkartılmış Traıan Nymphaeumu (Trian Çeşmesi) yapımına, kazı ve restore çalışmalarına, Merkezefendi Belediyesi 600 bin Türk Lirası desteğinde bulunmayı taahhüt etti. Yapılan çalışmalar ile son dönemdeki su kıtlığına dikkat çekilecek, turizme, kültüre ve ekonomiye katkı sağlanacak.

“DENİZLİMİZİN TARİHİNİN YERYÜZÜNE ÇIKMASINI SAĞLAYACAĞIZ”

Yapılan protokolün bir başlangıç olmasını temenni eden Merkezefendi Belediye Başkanı Şeniz Doğan, gerçekleştirilecek olan çalışmalara sağlayacakları katkıdan dolayı heyecan ve mutluluk duyduklarını söyledi. Başkan Doğan, “Bacasız sanayi olarak nitelenen ve önemli döviz kaynaklarından birisi olan turizmi desteklemek, aynı zamanda uygarlıkların beşiği olan Denizlimizin tarihinin yer yüzüne çıkmasını sağlamak amacıyla,  Laodikya kazı ve restorasyon çalışmalarına destek vermenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Ben paydaş kurumlara çok çok teşekkür ediyorum. Bu bir başlangıç olsun" diye konuştu.

Kültür ve Turizm İl Müdürü Turhan Veli Akyol, restore edilecek çeşmenin dünyadaki en büyük su yasası olması ve bunun taşa yazılmış olması, burada hem Roma İmparatoru’nun hem de Laodikya’nın gücünün gösterilmesi anlamında çok önemli olduğunu belirterek, desteklerden ötürü Merkezefendi Belediyesi’ne teşekkür etti.

TRİAN ÇEŞMESİ’NİN ÖZELLİKLERİ

Anıtsal çeşme tek katlı haraketli cephe düzenlemesine sahip olup cephenin önüne yapılan geniş meydan ile birlikte tasarlanmış bir yapıdır. Dışta dikdörtgen planlı çeşme MS 1. yy’in sonunda Roma İmparatorluğu’nda yaygın bir şekilde yapılmaya başlanan içte apsidal havuz ve sütunlu galerinin hareketlendirdiği bir cepheye sahiptir. Anıtsal Nymphaeumu yapısında, önde iki yanda dört adet granit ve sekiz adet mermer sütunlu ve alınlıklı cephesi vardır. Meydana bakan cephenin doğu kanadında açığa çıkartılan su yasası, kentteki su kullanımı, temizliği, hattın korunması, dağıtımı, denetleyen görevlilerin özelliği ile ilgili ve kurallara uymayanlara verilecek ceza ve yasaklar hakkında önemli bilgiler vermesinin yanı sıra anıtsal çeşmenin İmparator Traian Dönemi’nde (MS 98-117) MS 113-114 yıllarında inşa edildiğini de göstermektedir.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı