Fransa, Yunanistan aşkı ilk meyvesini verdi!

Fransa, Yunanistan aşkı ilk meyvesini verdi!

Fransa'nın, Doğu Akdeniz ve Ege Adaları krizinde Türkiye’ye karşı Yunanistan’a diğer Avrupa ülkelerine oranla daha çok destek vermesinin nedeni ortaya çıktı. Yunanistan, Akdeniz'deki en büyük destekçisi Fransa'dan önüm?


Tarih: 31.08.2020 10:11

Cumhurmaşkanı Macron yönetimindeki Fransa'nın Doğu Akdeniz ve Eğe Adaları krizinde, Türkiye'ye karşı Yunanistan'a diğer Avrupa ülkelerine oranla daha çok destek vermesinin nedeni ortaya çıktı.

Daha önce kemer sıkma politikaları nedeniyle envanterindeki askeri araçları yenilemeyen Yunanistan, Türkiye'ye karşı kemerleri gevşetme kararı aldı. Buna göre Yunanistan, Akdeniz'deki en büyük destekçisi Fransa'dan önümüzdeki 5 yıl içinde 10 milyar euroluk silah satın alacak.

Yunan kurmaylar, biri 2020-2021, diğeri de 2020-2025 için iki ayrı silahlanma programı üzerinde çalışıyor. Yunan medyasına göre hükümet, "Oruç Reis" krizi üzerine, 10 yıl süren ekonomik kriz nedeniyle silahlı kuvvetlerde uygulanan "kemer sıkma" politikalarına son verilmesini kararlaştırdı.

5 Yıllık Silahlanma Projesinde Aslan Payı Fransa'nın

Hürriyet'ten Yorgo Kırbaki'nin haberine göre; Bu çerçevede ilk aşamada, 1-1.5 milyar Euro harcanarak önemli bölümü uçamaz durumda olan 44 adet Fransız Mirage savaş uçağının yanı sıra, kara ve deniz kuvvetlerindeki arızalı helikopterler için derhal gerekli yedek parça siparişi verilecek. Ayrıca, Almanya'dan satın alınan 214 tipi ve 209 tipi denizaltılar için 33 yeni torpil ile 4 adet Sikorsky helikopteri de satın alınacak. 5 yıllık silahlanma programında da aslan payını Fransa'nın alacağı öngörülüyor.

Fransa İle Anlaşma 10 Eylül'de

Yunan Hava Kuvvetleri'ne 12 ila 18 adet Rafale tipi savaş uçağının satın alımı için müzakereler sürüyor. Rafale savaş uçakları geçen hafta Doğu Akdeniz'de Fransa, Yunanistan, İtalya ve Kıbrıs Rum yönetiminin katılımı ile gerçekleştirilen ortak tatbikatta yer almıştı. Deniz kuvvetleri için ise 4 fırkateynin modernizasyonunun yanı sıra Fransa'dan yeni fırkateynler (2 ila 2.5 milyar Euro değerinde) satın alınması planlanıyor. Silahlanma programında, Yunanistan'ın destekçileri İsrail ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden de bazı silah satın alımlarının bulunduğu belirtildi. Yunanistan'ın, silahlanma programlarının yanı sıra Fransa ile yeni bir savunma işbirliği anlaşması imzalaması da bekleniyor. Yunan medyasına göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis söz konusu anlaşmayı muhtemelen 10 Eylül'de imzalayacak.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı