Ağız kanserlerinin en önemli nedeni sigara

Ağız kanserlerinin en önemli nedeni sigara

İSTANBUL(İGFA) - Türkiye’de baş boyun bölgesinde ağız kanseri ikinci sırada görülürken, gelişmiş ülkelerde gırtlak kanserinin önünde, ilk sırada yer alıyor. En sık karşılaşılan türünün yassı epitel hücreli karsinom olduğun


Tarih: 09.09.2021 09:42

İSTANBUL(İGFA) - Türkiye’de baş boyun bölgesinde ağız kanseri ikinci sırada görülürken, gelişmiş ülkelerde gırtlak kanserinin önünde, ilk sırada yer alıyor. En sık karşılaşılan türünün yassı epitel hücreli karsinom olduğunu ve oluşumunda en önemli etkenlerden birinin de sigara kullanımı olduğunu vurgulayan Anadolu Sağlık Merkezi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Örneğin Güneydoğu Asya’da yaygın olarak betel nut isimli keyif verici bir maddenin çiğnenmesi, Hindistan ve çevresinde de ağız kanserlerinin sık görülmesine neden oluyor” dedi.

ERKEN TEŞHİŞ ÖNEMLİAğız boşluğu kanserlerinin premalin lezyonlar adı verilen oluşumlar ile başlayabildiğini belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Bunlar içerisinde en sık karşılaşılan lökoplaki adı verilen beyaz renkli plaklardır. Özellikle dil ve ağız tabanında daha yüksek olmak üzere ortalama yüzde 1 kadar kanser gelişme riski vardır. Eritoplakiler kırmızı kadifemsi premalin lezyonlardır ve kanser gelişim riski daha yüksektir. Liken planus ve oral submuköz fibrosis denilen lezyonlar da risk taşıyabilir” şeklinde konuştu. Hastaların dil lezyonları dışında genellikle lokal ileri evre olarak başvurduklarını söyleyen Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Dildeki değişikliler, yaralar genellikle erken farkına varılıyor ve insanlar erken evrelerde başvuruyorlar. Bu da tedavide başarı oranını yükseltiyor. Ağız tabanı gibi diğer bölgelerdeki tümörler ise ilerlemiş olarak karşımıza çıkıyor” şeklinde konuştu.

Ağız tabanı kanserlerinde öncellikle tam bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmasının önemli olduğunu hatırlatan Doç. Dr. Ziya Saltürk, “Boyun MRI ve boyun BT (bilgisayarlı tomografi) tanıda ve evrelemede oldukça önemli. Ayrıca patolojik olarak tanı konulması tedaviye başlayabilmek için de zorunludur. PET CT ileri evre hastalıklarda tercih edilmesi gerekli bir tetkiktir. Tedavi cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi olup genellikle cerrahi, radyoterapi/radyokemoterapi yöntemlerine başvuruluyor” dedi.

 

 

 


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı