Bayram namazı nasıl kılınır? Ramazan Bayramı namazı kılınışı

Bayram namazı nasıl kılınır? Ramazan Bayramı namazı kılınışı

Ramazan Ayı'nı sonunda kılınan bayram namazı, merak edilen konular arasında. Peki, bayram namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır? Tüm detaylar haberimizde...


Tarih: 20.04.2023 03:03

İslam aleminin heyecanla beklediği Ramazan Bayramı için beklenen tarih geldi çattı. 11 ayın sultanı olarak kabul edilen Ramazan ayında oruç ibadetlerini yerine getiren müslümanlar, bayramı namaz ile karşılayacak. Peki, bayram namazı nasıl kılınır ve kaç rekattır? İşte, Diyanet ile Ramazan Bayramı namazı kılınışı...

 

BAYRAM NAMAZI NASIL KILINIR?

 

Bayram namazı yılda iki defa kılındığı için kılınışı unutulabilen bir namazdır. Bu nedenle camilerde din görevlileri namaz öncesi bayram namazının nasıl kılınacağını hatırlatır. Bayram namazı bayramın birinci günü sabah namazının ardından güneş doğduktan sonra kılınır.

 

Bayram namazı öncesi hatırlatmaların ardından müezzin kayyım nidada bulunarak namaz kılmak için camiye gelenleri nasıl niyet edecekleri konusunda yönlendirir.

 

Niyet edilirken hangi bayram namazı kılınacaksa o zikredilir. Örnek olarak “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Ramazan Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” veya aynı şekilde “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için Kurban Bayramı namazı kılmaya, uydum hazır olan imama” şeklinde niyet edilir.

 

Bayram namazları cemaatle kılınır. Namaz vakti girince, ezan ve kamet getirilmeksizin imam-hatip, Ramazan veya Kurban bayramı namazına niyet eder. Cemaat de aynı şekilde bayram namazını kılmak üzere mevcut imam-hatibe uymaya niyet eder.

 

Bundan sonra imamla birlikte hareket edilerek:

 

1. Rekat

 

Bayram namazına niyet ettikten sonra tekbir alınır ve eller bağlanır,

 

Sırasıyla imam hatip ve cemaat sessizce "Sübhaneke duası"nı okur, sonra fasılalar halinde; Tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

 

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

 

Ardından 3. Tekbir alınır ve bu sefer eller göbek hizasında bağlanır.

 

İmam; gizlice “Euzü besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.

 

Rüku ve secde yapılarak 2. Rekata kalkılır.

 

2. Rekat

 

İmam; gizlice “Besmele” çeker, açıktan "Fatiha suresi" ile birlikte "Zammı sure veya zammı sure yerine geçecek miktarda Kur'an-ı Kerim" okur. Cemaat ise sessizce imamı dinler.


Ardından tekrar tıpkı iftitah tekbiri gibi yeniden eller kulak hizasına kaldırılarak 1. Tekbir alınır ve eller yanlara salınır,

 

Sonra 2. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

 

Ardından 3. Tekbir alınır ve eller yine yanlara salınır,

 

Son olarak 4. Tekbir alınır ancak bu sefer eller kulak hizasına kaldırılmaz ve rükuya gidilir.

 

Rüku ve secdenin ardından oturulur, "Tahiyyat, Salli-Barik duaları" okunur ve önce sağ tarafa sonra sol tarafa selam verilerek namaz tamamlanır.


Bundan sonra müezzinin refakatinde hep birlikte 3 defa tekbir (teşrik) getirilir. Bu tekbirlerle birlikte imam hatip bayram hutbesi okumak üzere minbere çıkar.


Abone Ol 

Editör

Yusuf Hamdi Akyüz


Van'da mide bulandıran olay! Ekmeğin içinden plastik eldiven çıktı

Para hareketliliği dudak uçuklattı! Ekipler 20 ilde eş zamanlı düğmeye bastı, 74 kişi gözaltında

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi

Van'ın taze otlu peyniri satışa sunuldu! Ortalama fiyatı dudak uçuklattı

Centro muzlu gofret yasaklandı mı? Merak edilen konuya açıklama geldi

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı