Beklenen misilleme geldi! İran ile İsrail'in savaşı resmen başladı

Geçtiğimiz günlerde İsrail, İran konsolosluğunu vurmuş, çok sayıda kişi ölmüştü. Bu saldırı sonrası İran, İsrail'e savaş ilan etti. İsrail'e çok sayıda İHA ile saldırı başlattı.


Tarih: 14.04.2024 00:00 Güncelleme: 14.04.2024 01:37

İran, İsrail'e savaş başlattı...

 

İsrail tarafından düzenlenen İran konsolosluğu saldırısında çok sayıda kişinin ölmesinin ardından İran'ın ne yapacağı merak ediliyordu.

 

Tüm dünyanın gözünün üzerinde olduğu Ortadoğu'da savaş başladı.

 

İran, İsrail'e çok sayıda İHA ile hava saldırısı başlatmasının ardından İsrail de İran'a hava saldırısı başlattı.

 

İşte, bölgede son dakika yaşananlar... Anlık olarak güncellenmektedir.

 

 

01:31 - FRANSA'DAN İSRAİL'E DESTEK

 

Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını şiddetle kınayarak, Fransa'nın "İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını" yineledi.

 

01:30 - ÜRDÜN'DEN OHAL AÇIKLAMASI

 

Ürdün hükümeti, olağanüstü hal ilan edildiğine ilişkin haberleri yalanlayarak, "Vatandaşlarımız için endişeye neden olacak bir durum yok" açıklamasını yaptı.

 

01:16 - "Benzeri görülmemiş gerilim"

 

AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "AB, İran'ın İsrail'e kabul edilemez saldırısını şiddetle kınıyor. Bu benzeri görülmemiş bir gerilim, bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir"

 

01:12 - ‘ABD’ye gerekli uyarıları yaptık'

 

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Hollanda ve Belçika Dışişleri Bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail’in Şam’da İran Konsolosluğu'nu hedef alması ve bu saldırıya İran'ın karşılığı ele alındı. Abdullahiyan görüşmeye ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail rejiminin Şam’da İran Konsolosluğunu hedef alması ve uluslararası sözleşmeleri ihlal etmesini ele aldık. Ülkemizin konuya ilişkin duruşunu aktardım. ABD’ye konu hakkında gerekli uyarıları yaptığımızı vurguladım. Ayrıca Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yapılan görüşmede uluslararası, bölgesel ve Gazze'deki son gelişmeler ele alındı” dedi.

 

01:11 - BALİSTİK FÜZE FIRLATILDI

 

İran medyası, İsrail'e ilk balistik füze fırlatıldığını duyurdu.

 

01:01 - 'İsrail'e açan her ülke bizim kesin cevabımızı alacaktır'

 

İran Savunma Bakanı Muhammed Rıza Aştiyani, "İsrail’in İran'a saldırması için hava sahasını ya da topraklarını İsrail'e açan her ülke bizim kesin cevabımızı alacaktır” dedi.

 

00:53 - İNGİLTERE'DEN AÇIKLAMA

 

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İngiltere'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınayarak, "İran rejiminin İsrail'e yönelik pervasız saldırısını en güçlü ifadelerle kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kaos tohumları ekmeye niyetli olduğunu göstermiştir. Birleşik Krallık İsrail'in yanı sıra Ürdün ve Irak da dahil tüm bölgesel ortaklarımızın güvenliğini savunmaya devam edecektir. Müttefiklerimizle birlikte durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için çalışıyoruz. Hiç kimse daha fazla kan dökülmesini istemiyor” dedi.

 

00:41 - İsrail savaş kabinesini topladı

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında Tel Aviv'deki Kiryat askeri karargahında savaş kabinesi toplantısı başladı.

 

Toplantıya Netanyahu'nun yanı sıra Savunma Bakanı Yoav Gallant, Bakan Benny Gantz, İsrail Genelkurmay Başkanı Herzli Halevi, Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi ve diğer üst düzey yetkililer katılıyor.

 

00:40 - Beyaz Saray: Biden, müttefiklerle iletişim halinde

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Başkan Biden ulusal güvenlik ekibi tarafından durum hakkında düzenli olarak bilgilendiriliyor. İsrailli yetkililerin yanı sıra diğer ortak ve müttefiklerle de sürekli iletişim halinde" dedi.

 

00:17 - Beyaz Saray: Biden, müttefiklerle iletişim halinde

 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson, "Başkan Biden ulusal güvenlik ekibi tarafından durum hakkında düzenli olarak bilgilendiriliyor. İsrailli yetkililerin yanı sıra diğer ortak ve müttefiklerle de sürekli iletişim halinde" dedi.

 

00:07 - Irak hava sahasını kapattı

 

Irak, İran’ın İHA saldırılarının ardından hava sahasını kapattığını açıkladı. Irak Sivil Havacılık Otoritesi'nden yapılan açıklamada, hava sahasının 05.30'a kadar tüm yönlere ve transit uçaklara geçici olarak kapatılacağı duyuruldu.

 

00:02 - Beyaz Saray: İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı

 

Beyaz Saray'dan da İran'ın başlattığı İHA saldırısı sonrası açıklamalar geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "İran, İsrail’e hava saldırısı başlattı. İsrail'in güvenliğine desteğimiz tam. ABD, İran'dan gelen tehditlere karşı (İsrail'in) savunmasını destekleyecek." ifadelerine yer verildi. 

 

13 NİSAN 2024

 

23:52 - Ürdün hava sahasını bu gece kapatacak

 

İran’ın misilleme saldırısı için hazırlıklarına devam eden İsrail’de gergin bekleyiş sürüyor. Dünyada tüm gözler bu iki ülkenin üzerine çevrilirken, Ürdün kendi güvenliği için adım attı. Devlete ait Mamlaka haber ajansına göre, Ürdün hükümeti ülkenin hava sahasını bu geceden itibaren tüm uçuşlara geçici olarak kapatacak.

 

23:51 - İsrail hava sahası kapatacak

 

İran’dan çok sayıda insansız hava aracı (İHA) İsrail’e doğru havalandı. İsrail Havaalanları İdaresi (IAA) tarafından yapılan açıklamada, İran'ın saldırısı nedeniyle İsrail hava sahasının yerel saatle 00.30'dan itibaren kapatılacağı belirtildi. Açıklamada, uçuşların yeniden ne zaman başlayacağına ilişkin ayrıntıya yer verilmezken, gelişmelere göre güncelleme yapılacağı aktarıldı.

 

23:50 - İsrail: İran İHA’ları ülkeye doğru ilerliyor

 

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, İran'dan fırlatılan çok sayıda insansız hava aracının İsrail'e doğru ilerlediğini belirtti.

 

IDF’nin İHA’ları izlediğini belirten Hagari, İHA’ların ülkeye ulaşmalarının birkaç saat alacağını kaydetti. Hagari, başka saldırılar olması halinde IDF'nin kamuoyunu bilgilendireceğini söyledi. Ülkede sirenlerin yalnızca İHA’ların İsrail hava sahasına girdiğinde çalacağını kaydeden Hagari, IDF'nin hedefleri mümkün olduğunca erken imha etmek için çalışacağını vurguladı.

 

23:38 - İRAN SALDIRIYI DOĞRULADI

 

İran devlet televizyonu, İsrail'e insansız hava araçlarıyla kapsamlı saldırı başlatıldığını duyurdu.

 

İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan yapılan açıklamada, "Siyonist rejimin Şam'daki İran büyükelçiliğinin konsolosluk bölümüne saldırısına cevap olarak Devrim Muhafızları Hava Kuvvetleri, Siyonist rejimin topraklarındaki belirli hedefleri düzinelerce insansız hava aracı ve füzeyle hedef aldı." denildi. 

 

23:37 - BIDEN'DAN OLAĞANÜSTÜ TOPLANTI

 

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray Durum Odası’nda devletin en üst kademesini toplayacağı bildirildi. Biden'ın başkanlık yapacağı toplantıya ise Savunma Bakanı Lloyd Austin, Dışişleri Bakanı Blinken, Genelkurmay Başkanı Brown, CIA Direktörü Bill Burns, Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Orta Doğu Direktörü Brett McGurk'un katılacağı belirtildi.

 

23:23 - Netanyahu: Her türlü senaryoya hazırlıklıyız

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, yaptığı videolu açıklamada, İsrail'in İran'dan gelecek doğrudan bir saldırıya hazır olduğunu ve aynı şekilde karşılık vereceğini söyledi. Netanyahu, “Son yıllarda ve hatta son haftalarda İsrail, İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırı ihtimaline karşı hazırlık yapmaktadır. Savunma sistemlerimiz konuşlandırıldı ve hem savunmada hem de saldırıda her türlü senaryoya hazırlıklıyız. İsrail devleti güçlüdür, IDF güçlüdür, halk güçlüdür” dedi.

 

ABD, İngiltere, Fransa’nın yanı sıra birçok ülkenin İsrail’in yanında durduğunu belirten Netanyahu, “Net bir ilke belirledim. Kim bize zarar verirse, biz de onlara zarar vereceğiz. Kendimizi her türlü tehdide karşı savunacağız ve bunu sakince, kararlılıkla yapacağız” ifadelerini kullandı.

 

İsrail vatandaşlarına da seslenen Netanyahu, "Siz İsrail vatandaşlarının da sükunetinizi koruduğunuzu biliyorum. Sizleri İç Cephe Komutanlığı'nın direktiflerini dinlemeye davet ediyorum. Birlikte ayaktayız ve Tanrı'nın yardımıyla tüm düşmanlarımızın üstesinden geleceğiz” şeklinde konuştu.

 

23:21 - İsrail: Hava savunma sistemimiz hazır

 

İsrail Ordu Sözcüsü: İHA'ların İsrail'e ulaşması saatler alacak. Hava savunma sistemimiz bu saldırıya hazır.

 

23:08 - İran İHA saldırısı başlattı

 

İsrail Devlet Televizyonu'nun haberine göre, İran'ın İHA saldırısı başlattığını duyurdu.

 

21:58 - Flaş İddia: İran pazar günü vuracak

 

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail-İran gerilimi nedeniyle tatilini yarıda kesip Washington'a döndü. El Cezire'ye konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili ise İran'ın pazar günü İsrail'e saldıracağını iddia etti.

 

21:52 - İsrail’de eğitime ara verildi

 

İran’ın beklenen misilleme saldırısı nedeniyle İsrail’de gergin bir hava hakimken, ülkede yeni önlemler alınmaya devam ediyor. İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari yaptığı açıklamada, saldırı tehdidi nedeniyle ülkede tüm eğitim faaliyetlerine ara verildiğini belirtti. Sivillerin toplanmasına yönelik yeni kısıtlamaların da getirildiğini duyuran Hagari, toplantı ve buluşmaların bin kişiyle sınırlandırıldığını aktardı. Hagari, pazartesi saat 23.00’e kadar sürecek olan kısıtlamaların okul gezileri ve kamplar için de geçerli olduğunu söyledi. Hagari, İsrail'in hava savunmasının “alarmda” olduğunu ve “düzinelerce uçağın gökyüzünde hazır beklediğini” ifade etti.

 

21:27 - Gallant: Savunma ve saldırı sistemimizi güçlendirdik

 

İsrail, İran’ın beklenen misilleme saldırısına hazırlanmaya devam ediyor. İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant saldırıya karşı alınan tedbirlere ilişkin yaptığı açıklamada, ABD ve batılı ülkelerin İsrail’e savunma ve karşılık verme konusunda “yeni kabiliyetler” sağladığını belirtti. Gallant, “İran ve işbirlikçilerinin İsrail’e karşı planladıkları saldırıyı yakından takip ediyoruz. Son günlerde hava savunma sistemimizi ve saldırı sistemimizi güçlendirdik” dedi.

 

Gallant, "İran bir terör devletidir. Dünya şimdi buna her zamankinden daha fazla maruz kalmaktadır. Vatandaşlarımızı bu terörizme karşı korumaya kararlıyız ve buna yanıt vermenin bir yolunu bulacağız” şeklinde konuştu. Gallant, sivillerin İsrail Savunma Kuvvetleri’nin talimatlarına uyması ve İç Cephe Komutanlığı’nın direktifleri doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.


Anahtar Kelimeler: iran israil savaş son dakika
Abone Ol 

Ömrü sadece 20 gün! Koparmanın binlerce lira cezası var: Gördükleri manzara karşısında şoke oldular

Korkunç olay! Çöpte beden parçaları bulundu: Başı kesilip derisi yüzülmüş

Müfredat yine değişiyor! Milli Eğitim Bakanlığı yeni çalışmayı erişime açtı

Hazal Filiz Küçükköse: Kendimi Barbie gibi hissediyorum

Onlarca ölü pilot balina kıyıya vurdu! Sebebi bilinmiyor

Hüseyin Çelik'e çok sert sözler: Van'ı yiye yiye bitirememiş

Omuzunu kıran Hasan Can Kaya taburcu oldu