Çobanların zorlu mesaisi sona erdi! Yılda 6 ay çalışıyorlar

Şırnak'ın Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde aylık 35 bin lira maaşla çalışan çobanlar, havaların soğumasıyla birlikte tatile girdi. Çobanlar, yılda sadece 6 ay çalışıyor.


Tarih: 12.10.2023 11:23 Güncelleme: 12.10.2023 11:33

Beytüşşebap ve Uludere ilçelerinde ilkbahar aylarında keçi ve koyun sürüleri için aylık 35 bin lira maaşla tutulan çobanlar, sonbahar aylarının gelmesiyle beraber görevlerinin de sonuna geldi. Binlerce sürüyü dağlarda aylarca otlatan çobanlar ve bölgede "berivan" olarak adlandırılan süt sağan kişiler, işlerine 6 ay ara vermiş olacak. Beytüşşebap ilçesine bağlı Başaran köyünde ikamet eden köylüler, havaların soğumasıyla beraber keçi ve koyunlarını sürüden ayırıp ahırlara götürmeye başladı. Üreticiler, hayvanlarını 6 ay boyunca ahırda besleyecek.

 

çoban


Köy muhtarı Ramazan Gükçe, ilçe genelinde her yıl bahar aylarında çoban tuttuklarını belirterek, "6 ay çoban ve berivanlar çok zorluk çekiyor. Sonbahar geldi, her yıl bu vakitlerde köylüler toplanıyor, herkes koyun ve keçisini sürüden ayırıp ahırlara götürüyor. Dışarda kalırlarsa hastalanırlar. Bu yüzden soğuklardan da korumuş oluyoruz. Çobanlar evlerine gidecek, berivanlar da 6 ay evlerinde kalmış olacak. Bu zorlu mesai sona erdi" dedi.


Anahtar Kelimeler: şırnak çoban tatil hayvan
Abone Ol 

Ömrü sadece 20 gün! Koparmanın binlerce lira cezası var: Gördükleri manzara karşısında şoke oldular

Korkunç olay! Çöpte beden parçaları bulundu: Başı kesilip derisi yüzülmüş

Müfredat yine değişiyor! Milli Eğitim Bakanlığı yeni çalışmayı erişime açtı

Hazal Filiz Küçükköse: Kendimi Barbie gibi hissediyorum

Onlarca ölü pilot balina kıyıya vurdu! Sebebi bilinmiyor

Hüseyin Çelik'e çok sert sözler: Van'ı yiye yiye bitirememiş

Omuzunu kıran Hasan Can Kaya taburcu oldu