Dağlar depremden etkilenir mi? Riski önemli ölçüde azaltabilir

Dağlar depremden etkilenir mi? Riski önemli ölçüde azaltabilir

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası merak edilen "Dağlar depremden etkilenir mi?" sorusuna Jeoloji Mühendisi Fahri Çelik'ten açıklama geldi.


Tarih: 15.10.2023 11:32

Jeoloji mühendisi Fahri Çelik, dağların depremde en güvenilir yerler olduğunu öne sürerek, dağlık bölgelerin düzlüklere göre deprem riskini önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi. Dağlar, deprem dalgalarını emme ve dağıtma kapasitesine sahip olduğunu aktaran Çelik, "Deprem riski taşıyan bölgelerde yaşayanların daha bilinçli kararlar almasına yardımcı olabilirken, dağlık bölgelerin bu konuda daha güvenli seçenekler sunabileceğini gösteriyor. İnsanların tek kurtuluş çaresi dağlar. İnsanlar barınma yeri olarak dağlık yerlere geçmesi gerektiğini özellikle Kahramanmaraş depreminden sonra ne kadar önemli olduğunu gördük. Bu afetlerde dağların ne kadar güvenli ve sağlam olduğunu görmüş olduk. Dağlarımız hiçbir zaman deprem üretmemiş ve üretmeyecektir. Deprem düz olan, zemini kötü olan yerlerde olur. Deprem dalgası başladığı zaman en son dağlarda biter. Deprem dağlardaki çatlak ve boşluklara enerjisini bırakır. İnsanlar için güvenli olan yerler dağlardır. Devletimiz ovalarda, düz yerlerde ve zemini kötü olan yerlerde bulunan evleri taşıması gerekir. Evler dağ yamacına çekildiği zaman su baskını ve afetler olmaz" dedi.

 

Fahri Çelik


Celal Şengör'ün dağlar konusunda 'deprem üretir' sözüne karşı, "dağlar deprem üretmez" diyen Çelik, "Örnek olarak Ağrı Dağı tarih boyunca hiçbir zaman deprem yaşamamıştır. Fakat düz alanlarda binlerce deprem oluşmuştur. Dağlar, bizim en güvenliği ve sağlam yerimizdir. Dağlar deprem az olduğu depremin bittiği, maden ve kaynaklarımız olan yerlerdir" ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler: deprem dağ fay hattı
Abone Ol 

Sinan Engin canlı yayında sandalyeden düştü! Stüdyo kahkahalara boğuldu

Ataması yapılacak öğretmen sayısı ve branş dağılımı belli oldu

Bahçesaray'da kar yağışı etkili oldu! Vatandaşlar çatılarını kardan temizledi

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Terör örgütü PKK/DEM'li Van dahil birçok belediyeye kayyum geliyor

Terör örgütü propagandası yapan Abdullah Zeydan, belediyeyi terör merkezine dönüştürüyor

Tek tek yakalanıyorlar! 1 Mayıs'ta polisimize saldıranlar tutuklanıyor