Sipariş yağıyor, stoklar tükendi! 98 lira oldu

Sipariş yağıyor, stoklar tükendi! 98 lira oldu

Ramazan ayının vazgeçilmezi güllaç, kilogramı 98 lira ile pastanelerdeki raflarda yerini aldı.


Tarih: 16.04.2021 09:06

Ramazan ayının vazgeçilmez lezzeti güllaç, iftar sofralarını süslemeye devam ediyor. Özellikle süt ağırlıklı bir tatlı olması sebebiyle tüketiciler tarafından çok fazla tercih ediliyor. Güllaç ustaları Ramazan ayında artan talebe yetişmek için yoğun mesai harcıyor. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle tüketiciler, evde güllaç yapmaya başladı. Güllaç yufkası üreticileri, güllaç satışlarının artması nedeniyle stokların hızla tükendiğini ifade ediyor.

Yoğun talep var

Güllaç satışı yapan tatlıcılar ise Kovid-19 salgını dönemiyle birlikte şehir içinde kurye aracılığıyla ürünlerini ulaştırmayı sürdürüyor. Marketlerde 100, 300, 400 gramlık paketlerde tüketiciye sunulan güllaç yufkalarını 9.75 ila 32.50 lira arasında değişen fiyatlarla satın almak mümkün. Hazır olarak satılan güllaç tatlısının kilogram fiyatı ise 26.90 ila 98 lira arasında değişiyor.

Saffet Abdullah Güllaçları İşletme Müdürü Fatih Teksöz, bu yıl güllaç yufkaları için yoğun bir talep olduğunu söyledi. Stokların hızla tükendiğini ifade eden Teksöz, “Online tarafta da yoğun bir talep yaşanıyor. Geçen yıla göre fiyatlarımızda yüzde 17-18 düzeyinde artış var” dedi. Bu yıl ürün gönderdikleri market sayısında da artış olduğunu belirten Teksöz, ulusal zincirlerin yanı sıra yerel zincir marketlerin de yoğun bir şekilde ürün aldığını kaydetti. Bu yıl şirket olarak 140’ıncı yıllarını kutladıklarını aktaran Teksöz, glütensiz güllaç yufkası da ürettiklerini ifade etti.

güllaç fiyatları

‘Rutubete dikkat’

Karaköy Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Güllü, Ramazan ayında güllaç satışlarının yoğun gittiğini ve günde yaklaşık 200-300 kilogram satış yaptıklarını aktardı. Tüketicilerin güllaç alırken kullanılan malzemenin oranına, kalitesine dikkat etmesi gerektiğine değinen Güllü, “Bazen eski güllaç yapraklarını piyasaya sunuyorlar. Güllaç yaprağı alındığında küf kokmamasına dikkat edilmesi gerekir. Gıdaların düşmanı rutubet ve sıcaklıktır“ ifadelerini kullandı. Şeker hastaları için de şeker yerine stevia bitkisiyle tatlandırılan şekersiz güllaç tatlısını satışa sunduklarını söyleyen Güllü, “Kargo ve kurye yoluyla müşterilerimize ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Güllacı yalnızca İstanbul içi olmak üzere saklama koşullarına uygun olarak ambalajında kuryeyle günlük gönderiyoruz” ifadelerini kullandı.

Nasıl yapılır?

Nadir Güllü, güllaç tatlısının yapım aşamalarını şöyle anlattı: “Güllaç yaprakları bilinen firmalardan alınmalı ve yaprağın kenarı ile ortası aynı incelikte olmalı. Süte şeker dörtte bir oranında konulmalı. Süt kaynar ya da ılık olmayacak, sıcak olacak. Her bir yaprağın üzerine süt döktükten sonra altı yaprak olunca arasına isteğe göre malzeme konulabilir. Burada önemli olan kuruyemişim taze olması. Tekrar altı yaprak daha güllaç yufkalarını süt dökerek diziyoruz. Kalan sütü de üstüne döküp çekmesini bekliyoruz. İsteğe göre üstü süslenebilir. Güllacı yarım saat beklettikten sonra soğur soğumaz streçe sararak buzdolabına koymalıyız.”


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı

Muş'ta evlatları terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılan ailelerin nöbeti sürüyor

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Güzeldere menderesleri büyülüyor

Ülke şokta! Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı

Van Valisi Ozan Balcı, koyunlarla kuzuların buluşmasını izledi

Serkan Keskin ve Meriç Aral'ın düğünü yine ertelendi

Başakşehir'de bomba alarmı! Az kalsın patlayacakmış: Olay yerinden ilk görüntüler