İran karışıyor! Peş peşe patlamalar: Çok sayıda ölü ve yaralı var

İran'ın Kirman kentinde peş peşe patlamalar meydana geldi. İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin 4. yıl dönümünde mezarında düzenlenen anma töreni sırasındaki patlamalarda çok sayıda ölü ve yaralı var.


Tarih: 04.01.2024 07:25 Güncelleme: 04.01.2024 19:21

Yeni yılda da Orta Doğu'da tansiyon bir hayli yüksek…

 

Lübnan'da dün gerçekleşen hava saldırılarının ardından bir saldırı da İran'da gerçekleşti.

 

İran Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin öldürülmesinin 4. yıl dönümünde mezarında düzenlenen anma töreni sırasında iki patlama meydana geldi.

 

İlk patlamanın ardından yaralılara müdahale etmek isteyenlerin toplandığı bölgede bir patlama daha oldu.

 

Çok sayıda ölü ve yaralı var

 

Peş peşe patlamaların ardından 84  kişinin hayatını kaybettiği, 284 kişinin de yaralandığı açıklandı.

 

Saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi

 

Art arda gerçekleşen terör saldırısını terör örgütü DEAŞ üstlendi.

 

İran Devrim Muhafızları: Bu terör saldırısı ülkede güvensizlik ortamı oluşturmaya yönelik yapılan kör bir eylemdir

 

Saldırının kınandığı bildiride, “Kirman şehrinde İslami Direnişin şehidi olan Kasım Süleymani’nin 4’üncü ölüm yıldönümünde gerçekleşen terör saldırısı, ülkenin dört bir yanından gelerek onun mezarı başında toplanan çok sayıda İranlı sivilin hayatını kaybetmesine ve yaralanmasına neden oldu” ifadeleri kullanıldı.


Bildiride, saldırının ülkede güvensizlik oluşturmak amacıyla yapıldığı kaydedilirken, “Bu terör saldırısı, İran milletinden özellikle de Süleymani’ye gönülden bağlı cesur genç İran neslinden intikam almayı amaçlamıştır. Kirman'daki bu terör saldırısı ülkede güvensizlik ortamı oluşturmaya yönelik yapılan kör bir eylemdir” denildi.


Bildiride, “Korkak düşman şunu bilmelidir ki, Kasım Süleymani’nin gönüllerde yaktığı ateş, İslam düşmanlarına karşı direnmek ve mücadele etmek için güçlü bir direniş ve birlik olma ruhu ortaya koymuştur. Bu ateş hiçbir zaman sönmeyecek ve dünden daha güçlü bir şekilde düşmanın kötü niyetlerini ve hesaplarını bozacaktır” ifadeleri yer aldı.


“Kirman’da yaşanan korkunç terör saldırısı, bir kez daha düşman için şehit Süleymani’nin canlı Süleymani’den daha tehlikeli olduğunu göstermiştir” ifadeleri kullanılan bildiride, “Düşman İran milletinden ve direniş efsanesinden aldığı yenilgileri hiçbir zaman telafi edemeyecek. Kasım Süleymani’nin mezarı başında dökülen bu temiz kanlar, şüphesiz Süleymani mektebine yeni bir enerji vererek suçluların kesin ve adil bir şekilde cezalandırılmaları yolunda Süleymani'nin takipçilerini daha da güçlendirecektir” denildi.

İran, ölü sayısını revize etti


İran Acil Durum Merkezi Başkanı Cafer Miadfer, Kirman'daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerin sayısının revize edildiğini açıkladı. Miadfer yaptığı açıklamada, “Adli tıp incelemelerinin sonunda, cesetlerin parçalanmış olması nedeniyle sayılarda değişiklik olmuştur. Yapılan adli tıp incelemelerinde ölü sayısının 84 olduğu belirlendi. Yaralı sayısı 284’e yükselirken, 195 yaralının tedavisi ise devam ediyor” ifadelerini kullandı.

 

Patlamaların "terör saldırısı" olduğu açıklandı


Kirman Acil Servisler Birimi tarafından yapılan açıklamada ise patlamanın bir "terör saldırısı" olduğu ve Süleymani’nin mezarına giden yol üzerinde iki farklı noktaya bomba konulduğu aktarıldı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matt Miller: ABD hiçbir şekilde olaya karışmadı

 

Miller, söz konusu saldırı nedeniyle İsrail ile Lübnan arasındaki gerilimin tırmanmasına ilişkin endişelerin bugün 2000'lerin başında olduğundan daha fazla olmadığını söyledi. Aruri’ye yönelik suikast ile ilgili ABD'nin bilgilendirilmediğini belirten Miller, saldırının arkasında İsrail'in olduğunu doğrulamadan, "Onların eylemleri hakkında konuşmayı İsrail hükümetine bırakıyorum" dedi.

 

İran, terör saldırısının ardından BM aracılığıyla acil hukuki ve uluslararası girişimler başlattı

 

İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, terör saldırısının ardından İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla acil hukuki ve uluslararası girişimler başlattığını duyurdu.

 

AB ve BM, İran’da düzenlenen terör saldırısını kınadı

 

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Sözcüsü Stephane Dujarric yaptığı açıklamada, "Genel Sekreter bugün İran’ın Kirman kentinde bir anma törenine düzenlenen ve 100'den fazla kişinin ölümüne, çok sayıda kişinin de yaralanmasına yol açan saldırıyı şiddetle kınamaktadır" ifadelerini kullanarak, "Genel Sekreter sorumluların hesap vermesi çağrısında bulunarak, hayatını kaybedenlerin ailelerine, İran halkına ve hükümetine derin taziyelerini ifade ediyor. Yaralılara acil şifalar diliyor” dedi.

 

İran Dini Lideri Hamaney: Bu felaketin karşılığı çok sert olacak

 

İran Dini Lideri Ali Hamaney’den, Kirman kentinde Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıl dönümünde mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısının ardından ilk açıklama geldi. Hameney, terör saldırısında hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileyerek, “İran milletinin kötü ve cani düşmanları, bir kez daha felaket oluşturdular ve çok sayıda insanımızı öldürdüler. Taş yürekli katiller, halkın Kasım Süleymani'nin mezarını ziyaret etme sevgisine ve coşkusuna dayanamadılar. Süleymani'nin askerlerinin onların alçaklıklarına ve cinayetlerine tahammül etmeyeceklerini bilsinler. Katiller, şu andan itibaren kesin hedefimizin hem masumların kanına bulanmış elleri hem de onları bu hataya sürükleyen yozlaşmış ve fesat beyinleri ezmek ve adil bir şekilde cezalandırmak olduğunu bilsinler. Bu felaketin karşılığı çok sert olacaktır” ifadelerini kullandı.

 

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Türkiye ziyaretini erteledi

 

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin yarın yapacağı Türkiye ziyareti, İran’da yaşanan terör saldırısı nedeniyle ertelendi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Reisi ile görüştü

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Reisi’ye, Kirman’da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı, Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu söyledi ve İran halkına kayıpları nedeniyle sabır temenni etti. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a terörle mücadelede ortak hareket etme çağrısını yineledi. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyaretinin ileri bir tarihe ertelenmesi de görüşmede kararlaştırıldı.

 

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Bir kez daha İran karşıtı caniler, terör ve karanlık odaklar, insanlık dışı cinayet işledi

 

Reisi, “Bir kez daha İran karşıtı caniler, terör ve karanlık odaklar, terörizmle yapılan savaşın kahramanı olan General Kasım Süleymani'nin anma merasiminde canice, insanlık dışı bir şekilde cinayet işlediler ve bu merasime katılan kadın ve çocuklarında bulunduğu bir grubun şehit olmasına ve yaralanmasına yol açtılar” dedi.


İran halkına başsağlığı dileyen Reisi, “Bu canice terör saldırısını kınıyor ve acılı ailelerin acılarını paylaşıyorum. Bu insanlık dışı canice işlenen suçun faillerini ve planlayıcıların ortaya çıkaracağımızı vurgulayarak bütün bölgelerdeki yetkililerin bir an önce, yaralıların tedavisi ve Kirman kentindeki huzurun ve düzenin tekrar sağlanması için gereken her şeyi yapmalarını istiyorum” ifadelerini kullandı.


Reisi, “Şüphesiz bu alçakça saldırının failleri en kısa zamanda güçlü emniyet birimlerimiz tarafından teşhis edilecek ve bu alçakça eylemlerinin karşılığı verilecektir. Milletimizin düşmanları bilsinler ki, bu tür saldırılar asla İran milletinin islami değerleri savunmadaki iradesine bir zarar veremeyecek bilakis onları eskisinden daha kararlı bir şekilde terörün kökünü kazımaları yönünde hareket etmelerini sağlayacaktır” dedi.

 

Putin'den İran'a taziye mesajı

 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye taziye mesajı gönderdi. Mesajda, “Saygıdeğer Bay Hamaney, Saygıdeğer Bay Reisi, Kirman kentindeki terör saldırısının trajik sonuçlarıyla ilgili derin taziyelerimi kabul etmenizi rica ederim. Mezarlığı ziyaret etmekte olan sivillere yönelik bu katliam acımasızlığı ile derinden sarsıyor. Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına taziye ve destek dileklerimi, tüm yaralılara ise acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ederim. Terörün her türlüsünü güçlü bir şekilde kınıyor, bu kötülüğe karşı amansız mücadeleye olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” denildi.

 

İran İçişleri Bakanı Vahidi: Bu terör saldırısına en kısa zamanda güçlü ve ezici bir şekilde cevap verilecektir

 

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, İran’ın Kirman kentinde Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin 4. ölüm yıl dönümünde mezarı yakınında düzenlenen terör saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Vahidi, tüm İran halkına başsağlığı dileyerek, “Bugün meydana gelen komplo, düşmanın uzun zamandır peşinden koştuğu ve farklı törenlerde yapmak istediği terör saldırıları gibi istihbarat birimleri tarafından etkisiz hale getirilen komploların devamıydı. Bu terör saldırısına en kısa zamanda güçlü ve ezici bir şekilde cevap verilecektir” dedi.
 


“Bu terörist saldırıda parmağı olanları tutuklamak için tüm çabalar gösterilmelidir”


İran Yargı Erki Başkanı Gulam Hüseyin Muhsini Ejei ise patlamaya ilişkin yayınladığı mesajda, “Dış güçlerin tetikçiliğini yapan teröristler, farklı komplolarla ülke güvenliğini sarsma girişimlerinde başarısız olup, bundan ümitlerini kestiklerinde, bütün güçlerini dindar İran halkından intikam almaya yönelik eylemler ortaya koydular” dedi.


Ejei, “İstihbarat ve emniyet yetkililerinin görevi hızlı ve hassas bir şekilde tüm ipuçlarını takip ederek, bu katliamın fail ve müsebbiplerini yakalamak ve onları yargı önüne çıkarmaktır. Gerek Kirman eyaleti ve gerekse diğer eyaletlerdeki yargı yetkilileri de bu terörist saldırıda parmağı olanları tutuklamak için tüm çabalarını göstermelidirler” ifadelerini kullandı.

 

Ulusal yas ilan edildi


İran'da bir günlük ulusal yas ilan edildi. İran devlet televizyonu, "Kirman'daki terör olayının ardından hükümet, yarın ülke genelinde genel yas günü ilan etti" dedi.

 

Dışişleri Bakanlığından İran'a taziye mesajı

 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz” ifadelerine yer verildi.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İran'a başsağlığı mesajı

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında, ”İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Dost ve kardeş İran halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum” dedi.


Anahtar Kelimeler: iran patlama bomba son dakika
Abone Ol 

Sinan Engin canlı yayında sandalyeden düştü! Stüdyo kahkahalara boğuldu

Ataması yapılacak öğretmen sayısı ve branş dağılımı belli oldu

Bahçesaray'da kar yağışı etkili oldu! Vatandaşlar çatılarını kardan temizledi

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Terör örgütü PKK/DEM'li Van dahil birçok belediyeye kayyum geliyor

Terör örgütü propagandası yapan Abdullah Zeydan, belediyeyi terör merkezine dönüştürüyor

Tek tek yakalanıyorlar! 1 Mayıs'ta polisimize saldıranlar tutuklanıyor