İsrail'in Gazze'de hedef aldığı hastanede yüzlerce can kaybı var

İsrail, Gazze'de bulunan Baptist Hastanesi'ni (Al Ahli Arab Hastanesi) vurdu. Saldırıda yüzlerce can kaybı ve yaralının olduğu öğrenildi. Savaşın 12'nci gününde öne çıkan bilgiler...


Tarih: 18.10.2023 00:01 Güncelleme: 18.10.2023 23:09

İsrail, hain saldırılarına ve sivilleri öldürmeye devam ediyor...


 

7 Ekim günü Hamas'ın başlattığı saldırının ardından İsrail, sivil veya masum demeden herkesi öldürüyor. Hamas'a karşı savaş başlatan İsrail'in gözünü kan bürümüş durumda.


 

Canlı blog ile bölgedeki son gelişmeleri anbean takip edebilirsiniz...

 

 

23:01 - İsrail'in Gazze Şeridi'nde bulunan hastaneye düzenlediği hava saldırısında hayatını kaybeden vatandaşlar nedeniyle Türkiye'de 3 günlük milli yas ilan edildi.

 

22:37 - İsrail, Gazze Şeridi'nde bulunan Al-Quds Hastanesi'nin yakınına hava saldırısı düzenledi.

 

22:23 - İsrail'in Gazze katliamını dünyaya aktaran Türk gazetecilere, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun talimatıyla, ücretsiz iletişim imkanı tanındı.

 

22:20 - İsrail ordusu, Lübnan sınırında 1 saatte, 3 çatışmanın yaşandığını açıkladı. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail ordusunun Lübnan sınırındaki 3 mevzisine bir saat içinde hafif silahlarla ateş açıldı." ifadesi kullanıldı.

 

22:15 - İsrail'in son 24 saatte 471'i El-Ehli Baptist Hastanesinden olmak üzere 678 kişiyi öldürdüğü belirtilen açıklamada, Gazze'de şu ana kadarki toplam can kaybı 3 bin 478, yaralı sayısı da 12 bin 65 olarak kayda geçti.

 

21:44 - İsrail, Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları yoğunlaştırdı. El Kuds Hastanesi yakınları ve Tel el Hava mahallesi yoğun bombardımana maruz kaldı.

 

21:32 - İsrail'in Ramat Gan kentinde düğün yapan İsrail'liler Hamas’ın attığı roketlerden kaçarak sığınaklara girdi.

 

21:29 - İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, kuzeyde bir cephe açma ihtimallerinin bulunduğunu belirterek, "Hizbullah, Hamas'tan 10 kat daha fazla yeteneğe sahip." dedi.

 

21:17 - İsrail Yayın Kurumu: Ordu Gazze'ye kara operasyonuna hazırlanıyor.

 

21:10 - İsrail hükümeti, Lübnan sınırından 5 kilometreye kadar olan yerleşim yerlerini tahliye etme planını onayladı.

 

21:08 - BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, ABD’nin BM Güvenlik Konseyi’nde Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda insani ateşkes çağrısında bulunan karar tasarısını veto etmesinin ardından konuştu. Griffiths, ne olursa olsun savaşın kuralları olduğunu vurgulayarak, “Silahlı çatışmanın tüm tarafları sivilleri ve sivil nesneleri korumalı ve onları herhangi bir saldırıdan korumak için sürekli özen göstermelidir. Bunu hemen hemen her çatışmada tartıştık, bu da farklı değil” dedi. Uluslararası hukukun, yaralıların ve hastaların ihtiyaç duydukları tıbbi bakımı almasını sağlamak için tıbbi personele ve tesislere özel korumalar sağladığını vurgulayan Griffiths, “7 Ekim'deki olaylardan sonra olay yerine gelen ilk liderlerden birinin sevgili dostumuz ve DSÖ liderimiz Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus olması tesadüf değildi” dedi. Griffiths, "Tarafların uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine saygı duyması zorunludur ve bu bizim ortak sorumluluğumuzdur çünkü hepimiz bu işin içindeyiz" ifadelerini kullandı.

 

21:07 - Arabistan’ın Beyrut Büyükelçiliği, bölgedeki son gelişmelerin ardından vatandaşlarına derhal Lübnan’ı terk etmeleri çağrısında bulunarak, Lübnan’a seyahat uyarısı yayınladı. Büyükelçilik ayrıca, Lübnan'daki vatandaşlarına dikkatli olmaya ve toplantı veya gösterilerin yapıldığı yerlerden uzak durmalarını istedi.

 

20:59 - Dünya Sağlık Örgütü, Gazze’deki deposunda hiçbir malzeme ve ekipmanın kalmadığını açıkladı.

 

20:48 - Kassam Tugayları Tel Aviv'i vurdu. Saldırıda Demir Kubbe aktifleştirilmedi.

 

20:31 - İsrail Silahlı Kuvvetleri sözcüsü Hagari, hastane katliamıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Biz gerçekleri tüm dünyaya sunduk ve güvenilir ve doğru raporun ardından ABD başkanı da bizim pozisyonumuzu benimsedi." dedi.

 

20:20 - İran’ın Suriye Büyükelçiliği’nin  “Zaman doldu” paylaşımına İsrail’in ABD Büyükelçiliği yanıt verdi.

 

20:12 - Fransa Danıştay'ı, Macron'un Filistin yanlısı gösterileri yasaklama kararını iptal etti.

 

20:01 - Gazze'den Tel Aviv'e onlarca füze ateşleniyor. Bölgede sirenler çalarken, İsrailli kaynaklar kırmızı alarm verildiğini belirtiyor.
 

19:57 - Al Jazeera'ya konuşan İslami Cihat Hareketi Genel Sekreteri Yardımcısı, "Bu, Orta Doğu'nun çehresini değiştirecek bir savaş" dedi.
 

19:50 - Rusya, Hamas'ı kınayan BM kararını veto etti.
 

19:48 - İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen: Bu savaşın sonunda Gazze toprakları azalacak ve Hamas artık Gazze’de olmayacak.
 

19:45 - Tel Aviv'de büyük bir patlama sesi duyuldu, bölgede sirenler çalıyor.
 

19:40 - Ürdün: Filistinlileri Batı Şeria'dan uzaklaştırmaya yönelik her türlü girişimi bir savaş ilanı olarak değerlendireceğiz.
 

19:32 - Irak İslami Direniş Hareketi, ABD ordusunun konuşlu olduğu Ayn El Esad üssünü kamikaze İHA'lar ile hedef aldı.
 

19:29 - ABD 6. Filo Blue Ridge sınıfı komuta kontrol gemisi LCC20, "ABD'nin Akdeniz'deki operasyonlarına destek sağlamak üzere" İtalya'dan ayrıldı.
 

19:15 - Beyaz Saray, Başkan Joe Biden'ın, İsrail hükümeti ile Tel Aviv'in Hamas'ın başlattığı saldırıya yanıt verme stratejisini ve İsrail'le Amerikalılar dahil olmak üzere Hamas'ın elindeki rehinelerin serbest bırakılmasına yönelik çalışmaları görüştüğünü açıkladı.

 

18:29 - İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Gazze Şeridi'nin güneyindeki sivil nüfusa yalnızca yiyecek, su ve ilaç sağladığı sürece Mısır'dan gelen insani yardımları engellemeyeceğiz" ifadeleri kullanılarak, “Rehinelerimiz iade edilmediği sürece kendi topraklarımızdan Gazze Şeridi'ne hiçbir insani yardım yapılmasına izin vermeyeceğiz” denildi.

 

18:26 - İsrail güçlerinin, Gazze Şeridi'nde bir camiye saldırı düzenlediği, olayda ölen ve yaralananların olduğu bildirildi.

 

17:43 - ABD, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde Gazze Şeridi’ne insani yardım sağlanması için İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

 

17:42 - AFP haber ajansının geçtiği bilgiye göre, İsrail Gazze'ye Mısır üzerinden insani yardım geçişine izin vereceğini duyurdu. Netanyahu'nun ofisinden yapılan açıklamada talebin Biden'dan geldiği belirtildi ve Gazze'ye sadece 'su, gıda ve ilaç' girişine izin verileceği duyuruldu. Açıklamada Mısır üzerinden gelecek yardımların Hamas'a ulaşmadığı sürece geçişine izin verileceği vurgulandı.

 

17:14 - ABD Başkanı Joe Biden İsrail'de yaptığı açıklamada "Olanları durup izlemeyeceğiz, yalnız değilsiniz. Esirleri geri getirmek için uğraşıyoruz. ABD başkanı olarak esirlerden daha büyük bir önceliğim yok. İsrail devleti Yahudiler için güvenli bir yer olarak doğdu. İsrail yeniden Yahudiler için güvenli bir yer olmalı. Söz veriyoruz elimizden gelen her şeyi yapacağız." dedi ve ekledi; “İsrail hükümeti ile yakın temaslar sürdürdük. Ülkelerini korumaları için ne gerekiyorsa onlara sağlayacağız. Kongreden daha önce görülmemiş bir askeri paket isteyeceğim. Gazze ve Batı Şeria için 100 milyar dolarlık bir yardım sağlayacağız. Bu yardımlar Hamas'a değil Filistinlilere gidecek.”

 

17:06 - Batı Şeria’nın El Halil kentinde halk, Gazze’de Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi'ne düzenlenen ve 471 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı protesto etti. Al-Hussein Camii önünde toplanan göstericiler, şehir merkezine yürüdü. Gazze’ye yönelik saldırıların son bulmasını isteyen protestocular Filistin bayrakları taşıyıp, İsrail karşıtı sloganlar attı.
 

16:28 - ABD Hazinesi, aralarında kilit bir komutanın da bulunduğu 10 Hamas üyesine, yaptırım uygulayacağını duyurdu. Hazine Bakanı Janet Yellen yaptığı açıklamada, 'ABD, aralarında çocuklar da bulunan İsrailli sivillere yönelik acımasız ve vicdansız katliamının ardından Hamas'ın finansörlerini hedef almak için hızlı ve kararlı bir eyleme geçiyor' dedi.
 

15:56 - Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta ABD Büyükelçiliği önünde toplanan gruba müdahale edildi. Al Jazeera protestonun Hizbullah tarafından organize edildiğini yazdı. Haberde söz konusu protestonun Hizbullah'ın Gazze'ye yönelik tutumuna dair güçlü bir mesaj verdiği yorumuna yer verildi.
 

15:41 - Türkiye, İsrail'in Gazze'de yaptığı hastane katliamı dolayısıyla 3 günlük milli yas ilan edecek. 

 

15:36 - Filistin Sağlık Bakanlığı kanlı hastane saldırısında 471 kişinin hayatını kaybettiğini, 314 kişinin yaralandığını ve yaralılardan 28'inin durumunun kritik olduğunu açıkladı.
 

15:33 - Gazze Sağlık Bakanlığı sözcüsü yaklaşık 1300 kişinin yıkılan binaların enkazlarının altında olduğunu açıkladı. İsrail saldırganlığının kurbanlarının yüzde yetmişinin çocuklar, kadınlar ve yaşlılardan oluştuğunu belirten sözcü 'devam eden saldırılar etnik temizlik tehdidi taşıyor' dedi.
 

15:20 - İsrail basını skandal bir analize ev sahipliği yaptı. Jerusalem Post gazetesinde Seth J. Frantzman tarafından kaleme alınan analizde, İran'ın Gazze'deki hastanede saldırısını ABD ve İsrail karşıtı propaganda için kullandığını yazdı. Frantzman, Türkiye, Irak, Lübnan ve İran gibi ülkelerde hastane saldırısının ardından patlak veren büyük protestoların hızlı bir şekilde organize edildiğini öne sürdü sürdü.
 

14:36 - Başbakan Rishi Sunak İngiliz istihbarat servislerinin Gazze'deki hastane saldırısı ile ilgili kanıtları analiz ettiğini duyurdu. Sunak, 'İstihbarat servislerimiz bağımsız bir şekilde gerçekleri tespit etmek için kanıtları hızla analiz ediyor. Şu anda bundan daha fazlasını söyleyecek durumda değiliz' dedi.
 

14:04 - Çin, Gazze'deki hastane bombalamasını kınayan ve savaşın sona ermesi çağrısında bulunan ülkeler arasındaki yerini aldı. Dışişleri bakanlığı, 'Çin, Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yaşanan ağır kayıpları şiddetle kınıyor. Çin derhal ateşkes ve savaşın sona ermesi çağrısında bulunuyor' dedi.
 

13:37 - En az 500 kişinin hayatını kaybettiği hastaneye saldırının ardından Gazze'ye ağır bombardımanlar hâlâ devam ediyor. Gazze Sağlık Bakanlığı hastanelerde yakıtın tükendiğini duyurdu ve bir litre yakıtı bile olan herkesin kendileri ile iletişime geçmesini talep eden bir uyarı yayınladı.
 

13:13 - Rusya Devlet Başkanı Putin, Gazze'deki hastane saldırısının korkunç bir felaket olduğunu söyledi. Putin kanlı saldırının Hamas ile İsrail arasındaki çatışmanın sona ermesi gerektiğini gösterdiğini vurguladı.
 

13:01 - Filistin haber ajansı Wafa'nın haberine göre, İsrail güçleri işgal altındaki Batı Şeria'da 65 Filistinliyi tutukladı.
 

12:24 - Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 3 bin 300 kişinin öldüğünü, en az 13 bin kişinin yaralandığını açıkladı.
 

12:12 - Gazze’de Filistinli Sağlık Bakanlığı sözcüsü Dr Eşref El-Kudra, El-Ahli Hastanesi’ndeki durumu “emsalsiz ve tarif edilemez” olarak nitelendirdi. Facebook hesabından bir paylaşım yapan El-Kudra, “Doktorlar yerde ve koridorlarda ameliyatlar yapıyor ve bunların bazıları anestezisiz yapılıyor" dedi. Pek çok insanın hâlâ ameliyat beklediğini belirten El-Kudra, sağlık ekiplerinin yoğun bakımdaki insanların hayatlarını kurtarmaya çalıştığını söyledi. Sözcü, çok sayıda çocuk ve kadının uzuvlarını kaybettiğini de sözlerine ekledi.
 

12:10 - Avrupa Komisyonu başkanı Ursula von der Leyen Gazze'de sivillerle dolu bir hastaneyi vurmanın mazereti olmadığını vurguladı ve saldırıyla ilgili gerçeklerin ortaya konması gerektiğini belirtti.
 

12:02 - Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi, "Gazze'de şu an yaşanan, sivilleri Mısır'a göçe sürükleme girişimidir. Filistinlilerin topraklarından sürülmesini reddediyoruz" dedi ve Filistinli mültecilerin Necef Çölü'nde ağırlanabileceğini söyledi.

 

11:35 - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'ateşkes çağrısında' bulundu.

 

11:02 - ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Netanyahu ile temaslarda bulunmak için Tel Aviv'e indi.

 

10:39 - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ı arayarak taziyelerini iletti.

 

10:25 - Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, X'te yaptığı açıklamada, 'Her tarafta şiddetin durmasına ihtiyacımız var' dedi ve bölgede durumun kontrolden çıktığını belirtti.

 

10:05 - Gazze'nin en büyük hastanesi, yakıtının bitmek üzere olduğunu ve aşırı dolu olduğunu duyurdu. Hastanenin genel müdürü, El Ahli Hastanesi'ndeki patlamada ölenlerin kaldırıldığı Şifa Hastanesi'nin Gazze Şeridi'ne daha fazla malzeme girmediği takdirde bugün yakıtının tükeneceğini söyledi.

 

09:47 - Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Gazze'deki kanlı hastane saldırı için "tam bir soruşturma" yapılması çağrısında bulundu.

 

09:14 - İsrail ordusu, güney Gazze'ye tahliye edilen Filistinlilere insani yardım sağlanacağını duyurdu ancak yardımların nasıl ulaştırılacağı konusunda detay vermedi.

 

08:57 - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, İsrail'in Gazze'deki hastane saldırısına karışmadığını kanıtlamak için uydu görüntüleri sunması gerektiğini söyledi

 

08:50 - Türkiye harekete geçti. Sağlık Bakanlığı, bölgeye gemi hastane göndermek veya Gazze'de ya da Refah Sınır Kapısına yakın noktalarda Sahra Hastaneleri kurmak için harekete geçerken, Bakan Koca uluslararası sağlık örgütleri ile görüşmelerin de devam ettiğini açıkladı.

 

08:01 - İsrail ordusu, Gazze Şehri ve kuşatma altındaki bölgenin kuzey kesiminde yaşayanlara, güneydeki Han Yunus vilayetinin batısındaki El Mawasi bölgesine tahliye etmeleri çağrısında bulundu.


 

07:50 - İsrail Başbakanı Netanyahu'ya yakın isimlerden birisi olarak bilinen Hananya Naftali'den ise itiraf gibi bir paylaşım geldi. Naftali sosyal medya hesabından 'İsrail Hava Kuvvetleri, Gazze'deki bir hastanenin içindeki Hamas terörist üssünü vurdu' paylaşımını yaptı. Ancak ölü sayısı artması üzerine gönderisini sildi.


 

05:53 - Yedi ABD'li milletvekili, 'derhal ateşkes' veya 'İsrail ve Gazze'deki sivillere yönelik tehditleri durduracak şekilde tüm düşmanlıkların geçici olarak durdurulması' çağrısında bulundu. Temsilciler Pramila Jayapal, Greg Casar, Barbara Lee, Jim McGovern, Joaquin Castro, Veronia Escobar ve Jesus Chuy Garcia, bu anın 'ahlaki netlik' gerektirdiğini belirterek, çağrılarının 'İsrail toplumun korunmasına yönelik destek eksikliği olarak algılanmaması gerektiğini' vurguladı.


 

05:21 - BM Genel Sekreteri António Guterres, İsrail'in hastane saldırısı ile ilgili Gazze'deki bir hastaneye düzenlenen saldırıda yüzlerce Filistinli sivilin öldürülmesinden dehşete düştüğünü ve bunu şiddetle kındığımı söyledi. Gutarres sosyal medya hesabından yapığı paylaşımda 'Kalbim kurbanların aileleriyle birlikte. Hastaneler ve sağlık personeli uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunmaktadır' ifadesine yer verdi.

 

02:22 - Biden'dan hastane saldırısına ilişkin açıklama geldi. Biden 'Büyük öfke ve üzüntü duyuyorum.' dedi. Biden'ın ulusal güvenlik ekibine saldırı hakkında bilgi toplamaya devam etmesi talimatını verdiği belirtildi.

 

02:04 - İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Gazze'deki hastanede tedavi gören, mazlum Filistinlere atılan Amerikan-İsrail bombalarının alevleri yakın zamanda Siyonistleri saracak." dedi.

 

01:54 - BM Güvenlik Konseyi, Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine yönelik saldırıyı görüşmek için acil toplanacak.

 

01:48 - İran, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Baptist Hastanesi'ne (Al Ahli Arab Hastanesi) düzenlenen ve en az 500 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısı nedeniyle ülkede 18 Ekim’de 1 günlük genel yas ilan edildiğini duyurdu. İran yayımladığı bildiride, uluslararası toplum ve diğer ülkelerin saldırıyı kınanmaları gerektiği belirtilerek, “Özellikle İslam ülkeleri savaş suçu ve soykırım olan bu saldırıyı şiddetle kınamalı ve bu rejim ile tüm ilişkilerini keserek Siyonist rejimin büyükelçilerini ülkelerinden kovmalıdırlar” ifadeleri kullanıldı.

 

01:15 - Macron, Gazze'deki hastane saldırısıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı gösteremez" dedi.

 

01:13 - İsrail sonrası yapacağı Ürdün ziyaretini erteleyen Biden, Gazze'deki hastane saldırısında hayatını kaybedenler için başsağlığında bulundu, yaralılara acil şifalar diledi.

 

01:04 - Malatya'da yüzlerce araç, ABD askerlerinin konuşlandığı Kürecik Radar Üssü'ne gidiyor.

 

01:01 - Hamas lideri Haniye: "Hastane katliamı yeni bir dönüm noktası"

 

00:54 - Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Medvedev: Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur.

 

00:43 - Ürdün, başkent Amman'da bugün Kral Abdullah, Biden, Sisi ve Abbas arasında yapılması planlanan dörtlü zirveyi iptal etti.

 

00:39 - İletişim Başkanı Altun: "Vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimizin kamu düzenini korumaya yönelik gayretlerinde kendilerine yardımcı olmaları son derece önemlidir"

 

00:24 - Biden İsrail ziyareti için Beyaz Saray'dan ayrıldı.

 

00:22 - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İsrail’in Filistin’de yaptığı saldırılar sonucu vefat edenler için bugün öğle namazı öncesi bütün camilerde salaların okunacağını ve öğle namazını müteakip gıyabi cenaze namazı kılınacağını duyurdu.

 

00:05 - Hizbullah: "Yarın, benzeri görülmemiş bir öfke günü olacak"

 

00:00 - İsrail, Gazze Şeridi'nde bulunan hastaneyi vurdu. Yüzlerce ölü ve yaralı var.


Abone Ol 

Kız arkadaşıyla yürüyordu! Arkasına yaklaştı sonrası korkunç

Yüksekova'da 5 metrelik kar tünelleri! Görenler adeta büyüleniyor

Ekmek yediği yere ihanet etti! Emekli zabıta, Suriyeli çobanın korkunç saldırısında can verdi

Hakkari'de belirsiz cisim patladı: 1 kişi yaralandı

Okul müdürü cinayeti! Bu nasıl vahşet: İnsan izlerken yüreği parçalanıyor

Bitlis'te iki adrese tarihi eser operasyonu! Onlarcası ele geçirildi

Memleket için can veren kahramanların anneleri iyi ki varsınız