Kilis’te kıraathane sohbetleri

Kilis’te kıraathane sohbetleri

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kıraathanesi’nde periyodik olarak düzenlenen kıraathane sohbetleri kapsamında “Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.Cengiz Aytmatov’u anlatmak ve eserleri üzerinden gen


Tarih: 03.05.2019 15:30

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Kıraathanesi’nde periyodik olarak düzenlenen kıraathane sohbetleri kapsamında “Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirildi.

Cengiz Aytmatov’u anlatmak ve eserleri üzerinden geniş bir perspektifte değerlendirmek üzere dinleyicilerin karşısına çıkan Doç. Dr. M. Fatih Kanter; söyleşiye kişisel hayatını, acılarını, yaşadıklarını ve yetiştiği coğrafyayı bilmeden Aytmatov üzerine söylenecek sözlerin eksik kalacağını vurgulayarak yazarın hayatından ve yaşadığı coğrafyanın sancılı süreçlerinden bahsederek başladı.

Aytmatov’un Kırgızistan’dan başlayan serüveninin dünya çapında bir yazar oluşuyla neticelenmesini eserlerinden verdiği örneklerle anlatan Kanter, ülkemizde hemen hemen bütün kitapları basılmış olmasına ve “Selvi Boylum Al Yazmalım” adlı eseri sinemaya uyarlanmış olmasına rağmen tam manasıyla tanınmadığını belirtti.

Aytmatov’un dünya literatürüne kazandırdığı “Mankurt” kavramının da altını çizen Kanter, dünyada bugün yaşanan gelişmeler ayrıntılı olarak incelendiğinde bu kavramın ne kadar önemli olduğunun görüleceğini söyledi.

Türk Edebiyatını Edirne ile Kars arasına sıkıştırmanın mümkün olamayacağını söyleyen Kanter; Cengiz Aytmatov’dan, Cengiz Dağcı’dan, Bahtiyar Vahapzade’den, Anar’dan, Şehriyar’dan kopuk bir edebiyat serüveninin güdük kalacağının altını çizdi.

Söyleşiye katılan 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un ve diğer bazı katılımcıların da soru ve katkılarıyla bir süre daha devam eden toplantı sırasında katılımcılara çay ikram edildi.

Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Meteoroloji'den toz taşınımı ve sağanak uyarısı! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Reisi için seferber oldular! Van'dan arama kurtarma ekibi bölgeye gitti

İran'ı sarsan kaza! Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri sert iniş yaptı: Bölgede son durum

Van'da mide bulandıran olay! Ekmeğin içinden plastik eldiven çıktı

Para hareketliliği dudak uçuklattı! Ekipler 20 ilde eş zamanlı düğmeye bastı, 74 kişi gözaltında

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi