Uzay yolculuğu için nefesler tutuldu! Ve tarihi yolculuk başladı

Türkiye'nin hayali gerçekleşti, tarihi an sonunda oldu. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın da dahil olduğu AX-3 misyonunun içinde bulunduğu Dragon uzay aracının kapsülü TSİ 00.49'ta uzaya fırlatıldı.


Tarih: 19.01.2024 00:19 Güncelleme: 19.01.2024 03:35

Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın görev aldığı Axiom-3 uzay misyonu resmen başladı. Gezeravcı’yı SpaceX'in Dragon uzay aracıyla yörüngeye taşıyacak olan Falcon-9 roketi, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden TSİ saat 00.49’da başarılı bir şekilde fırlatıldı. Fırlatmanın ardından Falcon-9 roketinin yeniden kullanılabilirlik özelliğine sahip ilk aşama güçlendiricisinin Cape Canaveral Uzay Kuvvetleri İstasyonu'ndaki İniş Bölgesi 1'e (LZ-1) iniş yapacağı belirtildi. SpaceX'ten yapılan açıklamada, Gezeravcı’nın da içinde bulunduğu mürettebatın uzayda bulundukları süre boyunca insan fizyolojisi ve endüstriyel gelişmelere odaklanan 30'dan fazla bilimsel deney gerçekleştireceği kaydedildi.

 

spaceX


 

Ertelenmişti


ABD’nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden dün gece TSİ 01.11'de gerçekleştirilmesi beklenen fırlatma, ekiplerin fırlatma öncesi kontrolleri tamamlamasına ve araç üzerinde veri analizi yapmasına olanak sağlamak üzere bugüne ertelenmişti. Fırlatmanın Dragon uzay aracının yeryüzüne iniş sırasında açtığı paraşütlerde yaşanan bir problem nedeniyle yaşandığı iddia edilmişti. Gezeravcı’nın “Görev Uzmanı” olarak yer aldığı 4 kişilik ekipte bulunan diğer isimlerin, Michael Lopez-Alegria, Walter Villadei ve Marcus Wandt olduğu açıklanmıştı.

 

ilk türk astronot

 

Gezeravcı'dan ilk sözler

 

Uzaya çıkan Alper Gezeravcı, "İlk Türk'ün uzaya adım attığı şu anda, Yüce Atamızın sözüyle bu anı başlatmak istiyorum. Türkiye Cumhuriyeti'mizin kurucusu Atatürk'ümüzün dahiyane sözü "İstikbal göklerdedir" dedi.

 

gezeravcı

 

Gezeravcı uzaya çıkarken kalem çevirdi

 

Uzaya çıkar çıkmaz Gezeravcı'nın ilk yaptığı şey ise elindeki kalemi çevirerek yer çekimi deneyi yapmak oldu. O anlar uzay mekiğindeki kameraya yansıdı.

 

alper gezeravcı

 

İlk Türk astronot unvanını aldı 

 

Uzay yolculuğunun başlamasının ardından Alper Gezeravcı, ilk Türk astronot unvanını almış oldu.


Abone Ol 

Sinan Engin canlı yayında sandalyeden düştü! Stüdyo kahkahalara boğuldu

Ataması yapılacak öğretmen sayısı ve branş dağılımı belli oldu

Bahçesaray'da kar yağışı etkili oldu! Vatandaşlar çatılarını kardan temizledi

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Terör örgütü PKK/DEM'li Van dahil birçok belediyeye kayyum geliyor

Terör örgütü propagandası yapan Abdullah Zeydan, belediyeyi terör merkezine dönüştürüyor

Tek tek yakalanıyorlar! 1 Mayıs'ta polisimize saldıranlar tutuklanıyor