Van'da terör yandaşları sokağa indi! Seçimi bahane edip her yeri yakıp yıktılar

Van Büyükşehir Belediyesi'nin DEM Partili Adayı Abdullah Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmaması nedeniyle mazbata AK Partili Abdulahat Arvas'a verildi. Bu kararın ardından kentte protestolar başladı.


Tarih: 03.04.2024 07:25

Türkiye, 31 Mart'a yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gitti.

 

Van Büyükşehir Belediyesi'nde yarışı, oyların yüzde 55,48'ini alan DEM Partili Abdullah Zeydan birinci sırada tamamladı.

 

Ancak Zeydan'ın memnu hakları, seçimden hemen önce mahkeme kararıyla alındı.

 

arvas

 

MAZBATA AK PARTİLİ ARVAS'A VERİLDİ

 

Van İl Seçim Kurulu, DEM Partili Zeydan'ın seçilme yeterliliği olmadığına karar verdi.

 

Seçim Kurulu, mazbatanın AK Parti'li Abdulahat Arvas'a verilmesine hükmetti.

 

Yaşananların ardından Zeydan ve destekçileri şehri karıştırdı.

 

DEM Parti Van İl Başkanlığı önünde toplanan kalabalık, Cumhuriyet Caddesi’ne yürümek istedi.

 

olay

 

ORTALIK KARIŞTI

 

Polisin uyarılarına rağmen caddeye çıkan bir grup, refüjdeki saksıları devirdi.

 

Polis ekipleri ise tazyikli su ve gaz bombalarıyla müdahale etti.

 

Caddelerden ara sokaklara kaçan gruptakiler, çevik kuvvet ekipleri ve zırhlı araçlara taş attı.

 

Polisin takip ettiği grup, ara sokaklara girerek bölgeden uzaklaştı.

 

zeydan

 

"PKK SİZİ TÜKÜRÜĞÜYLE BOĞAR" İFADELERİNİ KULLANMIŞTI

 

Abdullah Zeydan, 2016 yılında Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından "PKK sizi tükürüğünde boğar" sözlerinden dolayı ve katıldığı bir eylemden ötürü "örgüte yardımdan" 5 yıl, "örgüt propagandası yapmaktan" ise 3 yıl 1 ay 15 gün toplamda 8 yıl hapis cezası verilmişti.

 

hapis

 

8 YILLIK CEZA YİNELENDİ

 

Zeydan hakkında verilen hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Fakat Diyarbakır 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'ın kararına karşı çıkarak Zeydan'ın 8 yıllık cezasını yineledi. Zeydan’ın cezaevinde bulunduğu süre göz önünde bulundurularak serbest bırakılmasına karar verildi.

 

çelik

 

"SONUÇ ONLARIN ARZU ETTİĞİ GİBİ OLACAKTIR"

 

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İtiraz edecekler ise yapacakları itiraz mekanizmaları bellidir. Sistemimizin bir türlü güvenlik supabı vardır. Hukuken haklılar ise zaten sonuç onların arzu ettiği gibi olacaktır. Ama haklı değillerse, memnu haklar konusunda bir problem varsa ki seçim kurulu böyle diyor, buna da herkesin saygı göstermesi gerekir. Demokratik tepki gösterelim deniliyor sonra sokaklar yakılıp yıkılıyor, polise saldırılıyor. Demokratik tepki göstermek herkesin hakkıdır. Ama bunu şiddet olaylarına dönüştürmenin bir bağı yoktur. Bunu polise saldırıya dönüştürmenin bağı yoktur. İtiraz yolu bellidir. Herkes itirazını yapar YSK kararını verir" ifadelerini kullandı.

 

ramanlı

 

"HALK İRADESİNİN GASP EDİLMESİDİR"

 

HÜDA-PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Van Büyükşehir Belediyesi seçimi yapıldıktan sonra kazanan adaya mazbatanın verilmemesi, halk iradesinin gasp edilmesidir. Aday olma niteliği yok idiyse YSK neden adaylığını kesinleştirdi? Ali Cengiz oyunlarıyla koltuk kapmak, siyasetin düşebileceği en dip çukurdur" ifadelerine yer verdi.

 

özel

 

"CUMA AKŞAMI BUNU İPTAL ETTİRMEK..."

 

DEM Parti adayının zamanında başvurduğunu ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, "Temyiz kağıdını almış, memnu hakların iadesi hallolmuş, aylarca kampanya yapmış. Cuma akşamı saat 16.55'te, Diyarbakır'dan gidip bir başvuruyla bunu iptal ettirmek, Van halkının iradesini hiçe saymak, ona pusu kurmaktır" şeklinde konuştu.

 

kılıçdaroğlu

 

"ABDULAHAT ARVAS SANA DA İKİ ÇİFT LAFIM VAR"

 

Kemal Kılıçdaroğlu da tepkilere katıldı. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "BOP Eşbaşkanı ateşle oynuyorsun! Bu ülkenin temelleri demokrasi üzerine kuruldu. Sen değil, efendilerin gelse bunu değiştirmeyecek. Van halkı kararını verdi, sana da halt etmek düşer. Demokrasinin ve adaletin gereğini yap kazanana mazbatasını ver! Senin şahsında arkandaki karanlık güçlere sesleniyorum: Türkiye Cumhuriyeti; laik, demokratik bir hukuk Devletidir, bunu asla değiştiremeyeceksiniz! Abdulahat Arvas sanada iki çift lafım var. Şerefli ol ve eline tutuşturdukları kağıt parçasını derhal yırt at! At ki Van'da alnı açık gezebilesin. Çocuklarının ve Van halkının yüzüne bakabilme fırsatını kaçırma!" dedi.

 

imamoğlu

 

"VAN HALKININ İRADESİNİ TANIMAMAKTIR"

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada, "Hukukçuların bütünüyle hukuk dışı buldukları bir karar gerekçe gösterilerek  Van Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen DEM Parti adayına mazbatasının verilmemesi Van halkının iradesini tanımamaktır. Bu kabul edilemez. Seçimlerin siyasi maksatlı yargı kararlarıyla gölgelenmesine karşı hep birlikte tepki göstermek ve demokrasiden yana tavır almak zorundayız. Milli iradenin üstünlüğü  Cumhuriyetimizin temel değerlerinden biridir. Hükümeti ve mahkeme heyetlerini, son yıllardaki tavırları artık terkedip, asıl ve en büyük irade olan halk iradesine saygı duymaya davet ediyorum" ifadelerine yer verdi.


Abone Ol 

Ömrü sadece 20 gün! Koparmanın binlerce lira cezası var: Gördükleri manzara karşısında şoke oldular

Korkunç olay! Çöpte beden parçaları bulundu: Başı kesilip derisi yüzülmüş

Müfredat yine değişiyor! Milli Eğitim Bakanlığı yeni çalışmayı erişime açtı

Hazal Filiz Küçükköse: Kendimi Barbie gibi hissediyorum

Onlarca ölü pilot balina kıyıya vurdu! Sebebi bilinmiyor

Hüseyin Çelik'e çok sert sözler: Van'ı yiye yiye bitirememiş

Omuzunu kıran Hasan Can Kaya taburcu oldu