Diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmeli!

Diş çekimi sonrası nelere dikkat edilmeli!

Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar, diş çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ve riskleri konusunda bilgilendirdi.


Tarih: 25.02.2021 12:36

BURSA (İGFA) - Diş çekiminin diş hekimlerinin en son alternatifi olması gerektiğine dikkati çeken Diş Hekimi Denizhan Uzunpınar, eğer gerçekten dişi çekmek gerekiyor ise temel amacın, çekim yapılırken çevre dokuları koruyucu bir yaklaşımla dişi çekmek olması gerektiğini söyledi.

Diş çekimi sonrasında enfeksiyon gelişmesi riskinin mevcut olduğunu belirten Diş Hekimi Uzunpınar, "Diş çekimi sonrasında kemik oluşumunu ve kemiği saran dişeti dokularını ileride ister implant, ister diğer yapılacak tüm uygulamalarda bizi destekleyecek sağlıklı ve yeterli doku oluşumunu sağlayacak teknikleri kullanılmalıdır" dedi.

Diş çekiminin riskleri konusunda da bilgilendiren Uzunpınar, kuru kemik iltihabı oluştuğunda hekim tarafından belli aralıklarla pansuman yapılarak ağrının durdurularak, bölgenin iyileşmesinin sağlanacağını söyledi. Uzunpınar, diş çekimi sonrası dikkat edilmesi konular hakkında da şu uyarılarda bulundu:

• Normal çekimden sonra çoğunlukla rahatsızlık olmamaktadır ancak ağrı kesici kullanımı gerekebilir.

• Cerrahi çekimler ise daha komplike oldukları için ağrıya neden olabilirler. Çekimin zorluğuna bağlı olarak sonrasında yaşanacak rahatsızlığın belirtileri ve süresi değişir. Cerrahi çekimden birkaç gün sonra ağrı ortadan kalkar.

• Çekimden sonra, en az 30 dakika boyunca gazlı bez ile bölgeye basınç uygulanarak kanın pıhtılaşması sağlanır. Sonraki ilk 24 saat içerisinde, çekim bölgesinde sızıntı şeklinde kanama olabilir.

• Operasyon sonrası şişliğin önlenmesi için yüz üzerinden operasyon bölgesine buz kompresi uygulanmalıdır. Cerrahiden sonraki ilk birkaç gün içinde şişlik iner.

• Uyuşukluk geçene kadar yemek yemeyin, fark etmeden uyuşuk olan bölgedeki yanak-dudağı ısırabilirsiniz.

• İlk 24 saat sıcak banyo yapmayınız ve sıcak yiyecek-içecekler tüketmeyiniz.

• Çekimden sonraki ilk birkaç gün yumuşak gıdalarla beslenmelisiniz.

• Ilık tuzlu su (bir bardak suya 1/2 çay kaşığı tuz) ile gargara yapmak da bölgenin temiz tutulmasına yardımcı olacaktır. İyileşmenin tamamlanması bir-iki hafta sürer.

• Çekim sonrasında bölge dikişler ile kapatıldıysa işlemden bir hafta sonra bu dikişlerin alınması gerekebilir.

• Yara üzerinde oluşan pıhtı bozulmamalıdır. Bu nedenle su ile çalkalamamalı ve tükürmemelisiniz, pipet kullanmamalısınız ve sigara içmemelisiniz. Bunlar kanamayı arttırarak, daha önce dişin olduğu delikte operasyondan sonra oluşan kan pıhtısının bozulmasına neden olur. Böylece tüm çekimlerin %5’inde oluşma ihtimali olan alveolit denen kuru kemik iltihabı oluşabilir.

• Sigara kullanan kişilerde alveolit oluşuma riski daha yüksektir. Bu nedenle çekim sonrası 2-3 gün sigara kullanılmamalı.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Karasu Çayı yağışların bol olması nedeniyle eskisi gibi akmaya başladı

Van'da kaçak kazı ihbarına giden güvenlik güçleri gördükleri karşısında şoke oldular

Bu illerde yaşayanlara uyarı yapıldı! Meteoroloji hava durumu tahminleri il il yayınladı

Sevindiren haber geldi! Van Gölü'nün su seviyesi yükselmeye başladı

Tokat beşik gibi sallanıyor! Çok sayıda artçı deprem oldu: İşte son durum

Irak'ın kuzeyinde 4 PKK'lı terörist öldürüldü

Van Gölü'nde av yasağı ve inci kefalinin üreme dönemi başladı