Yargıtay'dan 'retweet' kararı

Yargıtay'dan 'retweet' kararı

Yargıtay, sosyal medya paylaşımlarına ilişkin dikkat çeken bir karara imza attı. Twitter'da hakaret içerikli paylaşımları retweet yapan kullanıcının hakaret suçu işlediğine hükmetti.


Tarih: 23.08.2021 15:08

Yargıtay 18'ini Ceza Dairesi, Twitter'da kamu görevlisine hakaret içeren paylaşımı retweet yapan kullanıcının aynı suça ortak olduğu kararını verdi.

TRT Haber'in aktardığına göre hakaret içerikli paylaşımın daha fazla kullanıcıya ulaştığı ve zincirleme şekilde hakaret suçunun oluştuğu belirtildi.

Hukukçular, "Yaptığım her retweet onayladığım anlamına gelmez, retweetlerden sorumlu değilim" mesajının cezadan kurtulmaya yetmeyeceği konusunda uyardı. Hakaret suçunu işleyenler 3 aydan 2 yıla kadar hapis ve adli para cezası ile cezalandırılıyor.

Hacı Bayram Veli Üniversitesi Prof. Dr. Ender Ethem Atay, Yargıtay 18'ini Ceza Dairesi'nin 'retweet' kararını ve sosyal medya düzenlemesini değerlendirdi. Ceza kanununda bireylerin bazı tutum ve davranışları yapmalarının yasaklandığını kaydeden Prof. Dr. Atay, "Hakaret suçunu sosyal medya yoluyla işleyenlerde öncelikle tweeti atan suçludur. Yargıtay 18'inci Ceza Dairesi de bu tweeti yayan kişiyi aynı şekilde suça iştirak etmiş olarak görmüştür. Daha önceki kararları da zaten bu yönde olmuştur. Yani bir fiil birisi tarafından işlenmiş ve başkası da aynı fiili aynı yol ve yöntemlerle yaymışsa o fiili işlemiş sayılmaktadır" dedi.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Irak'ın kuzeyinde 4 PKK'lı terörist öldürüldü

Van Gölü'nde av yasağı ve inci kefalinin üreme dönemi başladı

Gazze'de ölü sayısı yükselmeye devam ediyor

Burcu Güneş: Hiç estetiğim yok, botoks yaptırıyorum

Muş'ta inek kavgasında kan aktı: 1 ölü

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya ağır darbe! Çok sayıda terörist öldürüldü

Hadise yaz sezonunu açtı! Pozlarına beğeni yağdı