Ali Kılıçer: Yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıyayız

Ali Kılıçer: Yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıyayız

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Özel Kalem Müdürü Doktor Ali Kılıçer, 'Erçek gölünün kuzeyinde ciddi bir enerji birikimi var yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıyayız' dedi.


Tarih: 25.01.2020 10:55

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Rektörlük Özel Kalem Müdürü Dr. Ali Kılıçer Vanlı gazetecilerin istişare toplantısına katıldı. Afet yönetimi, deprem sakınım planı ve deprem riskleri hakkında bilgilendirmede bulunan Dr. Ali Kılıçer; Erçek gölü kuzeyinde ciddi bir enerji birikimi olduğunu ve Van’ın her an yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıya olduğunu söyledi.

BU ÜLKENİN BİRİNCİ ÖNCELİĞİ AFET YÖNETİMİDİR


Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (Van YYÜ) Özel Kalem Müdürü Doktor Ali Kılıçer, “Bölgemiz bir afet bölgesi çok fazla görmediğimiz ama işin içine girdiğiniz zaman deprem ile ilgili olarak insanları korkutacak rakamlar var. Bu ülkenin birinci önceliği afet yönetimidir, hepimizin doğduğu anda ölünceye kadar koruduğumuz tek bir şey var oda yaşamımızdır. Sağlıklı olmak isteriz, kilo verir rejim yaparız, sağlıklı beslenmeye çalışırız, sağlıklı ve uzun yaşayabilmek için. Afet bizim bu sağlıklı yaşamın önünde ki en büyük engellerden biri. Bu konuyu gündeme getirdiğimiz zaman, bazı iktisatçılar bana ‘Sen Vali beyin özel kalem müdürlüğünü yaptın, akademisyen oldun ama neden bu kadar cahilsin’ diye söylüyor, ben de “neden” diye soruyorum ‘Dünyanın en önemli önceliği ekonomidir’ diyor. Ben de “sadece İstanbul’da meydana gelecek deprem ile, yıllardır kurgusu yapılan ve yapısal çalışmalar yürütülen ekonomi 20 saniyelik bir deprem ile yok olma riski taşıyor. Dolayısıyla deprem hem hayat hem de ekonomi açısından her şeyden önce geliyor’ diyorum. Ölümden ölüme fark var, ölümler arasında en acı olanı afette can vermektir.” dedi.

TÜRKİYE’DE YAŞANAN DEPREMLERİN YÜZDE 60’I DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE


Türkiye’de meydana gelen depremlerin yüzde 60’ının doğu Anadolu bölgesinde gerçekleştiğini ifade eden Kılıçer, “ Bir insanı silahla vurursanız binası yıkılmaz, alt yapısı bozulmaz evi hasar almaz ama bir afet olduğunda bina, altyapı, can, mal kalmıyor. Depreme istatistik rakamlarla baktığınız zaman Türkiye sadece deprem açısından dünyada en çok deprem gören ülkeler sıralamasında dördüncü sırada yer alıyor çok korkunç bir rakam. Cumhuriyet tarihi boyunca 1900 yılları başından bu güne kadar depremde kaybettiğimiz kişi sayısı 94 bin 81 kişi, Türkiye’de her zaman resmi rakamları ikiyle çarpmak lazım. Bu güne kadar 150 bin kişiyi sadece yaşanan depremlerde kaybetmişiz. 150 bin kişinin etkilediği kişi sayısı AFAD istatistiklerine göre 16 milyon kişidir. Türkiye’de cumhuriyet tarihi boyunca can ve mal kaybına yol açan deprem sayısı 247, bunun 89 tanesi doğu Anadolu’da gerçekleşmiş, bu 89 depremde 50 bin kişi hayatını kaybetti. Türkiye’de yaşanan depremlerin yüzde 60’ı bizim bölgemizde can kaybına yol açmış.” diye konuştu.

DEPREMLE KARŞI KARŞIYAYIZ, ANCAK HAZIRLIKLI MIYIZ?


Van’da yeni bir depremin yaşanabileceğini söyleyen Kılıçer, TRB2 bölgesine baktığımız zaman, Van, Muş, Bitlis, Hakkâri. İstanbul’da deprem oldu en çok hasar alan düzce oldu, TRB2 bölgesinde yaşanan depremler Van’ı etkiler. Bu şekilde deprem konusunu ele adlığımız zaman bizim bölgemizde ölen kişi sayısı 10 bin beş yüz kişidir. Bugün baktığımız zaman evlerimizde deprem çantası bulunuyor mu hayır, toplanma alanlarını kimse bilmiyor, Erçeğin kuzeyinde ciddi bir enerji birikimi var, bu bugünde, yarında, bir yıl sonra da olabilir Van’da depremsellik hala bitmedi ve devam edecek, yeni yaşanacak bir depremle karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

VAN’DA AFET SAKINIM PLANI UYGULANMALI


Türkiye genelinde deprem haritası üzerinde 59 ilin yer aldığını söyleyen Kılıçer Konuşmasını şu şekilde sürdürdü:  “59 ilde yaşayan 59 milyon 50 bin 380 kişi deprem riski altında, Türkiye’de yapı stoğunun yüzde 96’sı kaçak, istatistikleri üst üste bırakıp hesaplama yaptığınız zaman korkunç bir tablo çıkıyor. Hem kamunun, hem de vatandaşın bu işin içerisinde olarak depremlerle ilgili tedbirleri geliştirmemiz gerekiyor. Özellikle ilimizde afet sakınım planı uygulamamız gerekiyor,  kamu kurumlarında ki arkadaşlar politika üretir, mevcut durumu tespit eder, daha sonra kurumlar arası iş birliği içinde mikro bölgeleme haritaları yapılır, bunun üzerinden depremle ilgili çalışmalar yapılır. Okullarımızda ‘deprem toplanma alanları neresidir?’ çeklinde sorular sorulmalı, vatandaşlar bu konuda bilinçlendirilmeli. Şuan Van’da hiç kimse deprem toplanma alanı nerededir bilmiyor. E devlet üzerinden de bakabiliyoruz, sadece E devlette deprem toplanma alanı nerde dediğiniz zaman, size alanın nerede olduğunu söylüyor. Bir planımız yok, deprem çantamız yok, varsa da içinde ne var ne olmalı, bunları vatandaşa iletmeliyiz, kentte bir deprem farkındalığı oluşturmalıyız.”

ASKERLERE DEPREM EĞİTİMİ VERİLMELİ 


Kentte askerlere deprem eğitimi verilmesi gerektiğinin altını çizen Kılıçer, “Deprem anında en önemli olan deprem yaşayan kişinin ailesinin orada olmamasıdır. Deprem anına bizler önce ailemize ve sevdiklerimize koşuyoruz, gözümüzün önünde biri düşmüş ve yardım istiyor olsa bile o anki psikolojik düşünceyle ailemize koşarız. Dünya üzerinden yaşanan depremlerde ne fazla cankurtaran vatandaşlardır, AFAD ekipleri yüzde üçünü kurtara biliyor, vatandaş ise yüzde 97 kurtarıyor. Van’da asker sayısı 50 bin civarında, 50 bin tane anne ve babası burada olmayan ve kafası rahat olan adam var. Yarından itibaren askerlere afet eğitimi verilmeli, bundan 10 yıl sonra bu ülkede milyonlarca insan afet uzmanı olarak yetişecek. Bir deprem anında AFAD ekiplerine gerek kalmadan eğitim alan askerlerimizin müdahalesi ile birçok canı kurtara biliriz.” şeklinde konuştu.

Van Şişli Öğretmen Evi Toplantı Salonunda düzenlenen programa, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlük Özel Kalem Müdürü Dr. Ali Kılıçer, Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Fatih Sevinç, Türkiye Gazetesi Van Bölge Temsilcisi Haşim Talay, İHA Van Bölge Müdürü Şükrü Akyüz, Van Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürü Abdullah Kadan, Şehrivan Yayın Grubu Başkanı Ömer Aytaç Aykaç, Yeni Şafak ve Yeni Akit Gazetesi Van Temsilcisi Kenan Gül, Bölge Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Bişar Ulutaş, Van Postası Gazetesi İmtiyaz Sahibi Ziya Türk, Van FM Genel Yayın Yönetmeni M. Sedat Dicle, Van Gazetesi İmtiyaz Sahibi Hikmetullah Yetkin, Van Valiliği Basın Danışmanı Osman Bekleyen, Edremit Belediyesi Basın Yayın Müdürü Serkan Aslan, Tuşba Belediyesi Basın Yayın Müdürü Şabettin Akkuş, İHA Van Bölge Haber Müdürü Salih Akkuş, Van İl Sağlık Müdürlüğü Basın Danışmanı Adem Yılboğa, Van SBÜ Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Basın iletişim ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Gülistan Elmas,112 Acil Servis Basın İletişim Sorumlusu Demhat Şahin Uyar ve İkinisan Gazetesi Muhabiri Yunus Tuğrul katıldı.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı