Van'da vatandaşlar balık bentlerine akın etti

Van'da vatandaşlar balık bentlerine akın etti

Hafta sonu sokağa çıkma yasağının sona ermesiyle beraber Van'da, inci kefalinin göçünü izlemek için vatandaşlar balık bentlerine akın etti.


Tarih: 24.05.2021 12:27

Dünyada sadece Van Gölü’nde yaşayan ve her yıl üremek için mayıs ile temmuz ayları arasında tatlı su ağızlarına göç eden inci kefalinin (Vanbalığı) yolculuğu devam ediyor. Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı suyunda yaşayan inci kefalinin her yıl olduğu gibi bu yıl da tatlı su ağızlarına doğru muhteşem götü devam ediyor. Suyun akışının tersine doğru yüzdüğü ve önüne çıkan engeli uçarak aştığı için ’uçan balık’ olarak da adlandırılan inci kefali, üremek için başlattığı kutsal yolculuğunu Van Gölü’ne akan tüm tatlı sularda gerçekleştiriyor. Pandeni tedbirleri kapsamında hafta sonu devam eden sokağa çıkma kısıtlamasından dolayı vatandaşla balığın göçünü izleyemiyor. Hafta içi yasakların kalkmasıyla Erciş ilçesindeki balık bendine gelerek bu muhteşem göçü izliyorlar.

balık bendi

"Balığın göçünün seyrine doyum olmuyor"


Gazete ve doğa fotoğrafçısı Ercan Ulutaş, “Van’ın her tarafı birbirinden güzel. Dönem olarak ta bu süreçte inci kefalinin (Van balığı) tatlı sulara göç ederek yumurtalarını bıraktıkları en önemli noktalarından biri olan Erciş balık bendindeyiz. Gerçekten balığın göçünün seyrine doyum olmuyor. Balıkların hamlesi, bu mücadeleci yönü bizleri oldukça etkiliyor. Buradan bir kez daha anlıyoruz ki balıklara bu yasaklı dönemlerde duyarlı ve hassas olmamız gerekiyor. Kaçak avlanmalara izin vermememiz gerekiyor. Bu değer Van’ın bir değeridir herkes bu değere sahip çıkmalı” dedi


Van Fotoğrafçılar Derneği Başkanı Tayfun Çiftci ise, “Gördüğünüz gibi muhteşem bir şölen var aşağıda. Üremek için zorlu bir mücadele içerisinde yumurtalarını bırakmaya çalışıyorlar. Yasakların olmadığı dönemlerde halkımızın bu güzel şöleni izlemeye davet ediyorum” dedi.

balık bendiinci kefali


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı