Van depreminin 9. yılı! Acımız hâlâ taze

Van depreminin 9. yılı! Acımız hâlâ taze

Van'da 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki yıkıcı depremin üzerinden tam 9 yıl geçti.


Tarih: 23.10.2020 12:26

23 Ekim 2011 yılında Van'da meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin, bugün 9. yıl dönümü.  23 Ekim'de saat 13.41'de Van'da, merkez üssü Tabanlı Köyü olan 7.2 büyüklüğündeki depremde bazı binalar dayanamayarak çöktü, bir çok bina hasar aldı. Yıkılan binaların altında maalesef yüzlerce vatandaş kaldı. Kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması ile birçok vatandaş enkaz altından kurtarılırken, 604 vatandaş ise hayatını kaybetti. Çok sayıda vatandaş da yıkıcı depremde yaralandı.

9 KASIM'DA KİNCİ ŞOK YAŞANDI

Uzun bir sürenin ardından ilk kez yıkıcı bir depremle karşılaşan Van'da vatandaşlar adeta şok yaşadı. Depremin oluşturduğu yıkımın yanı sıra, psikolojik olarak da sıkıntılı bir dönem başladı. Bir yandan enkaz kaldırma çalışmaları, hasar tespiti, bir yandan kurulan çadırlar derken, yaralar sarılmaya, ilk şokun etkisinden de kurtulunmaya başlanmıştı. Fakat sürekli meydana gelen artçı sarsıntılar, adeta vatandaşların evlerine girmelerine müsaade etmiyordu.

Buna rağmen, havaların soğumaya başlamasından dolayı bir kısım vatandaş evlerine dönmeye başladı.
Tarihler 9 Kasım 2011'i gösterdiğinde ise ikinci bir büyük deprem meydana geldi. Saat 21.23'te Edremit İlçesi merkez üslü 5.6 büyüklüğündeki deprem, ilk şoku üzerinden atmaya çalışan kentin üzerine yeniden kara bulutları toplamış oldu. İkinci yıkıcı depremde bu kez 40 vatandaş enkaz altında kalarak hayatını kaybetti. Yine enkaz altından sağ olarak kurtarılanlar ve yaralananlar oldu.
İlk depremin şokunu üzerinden yeni yeni atmaya başlayan vatandaşlar 2. büyük depremin ardından daha büyük korkular yaşadı. Daha önce hafif hasar alan yapılarda daha ciddi sorunlar oluştu, bazı binalar yine ayakta duramayarak 2. depremle birlikte çöktü.
İkinci büyük depremin ardından kentteki bir çok vatandaş başka illere göç etti. Ya devlet misafirhanelerine, ya başka illerdeki akrabalarına giden ya da kiralık ev tutarak kentten ayrılan binlerce kişi oldu. Van, bir süre özellikle akşam saatlerinde ıssızlığa büründü.

Korkunun ve tedirginliğin hakim olduğu kentte, üst üste artçı sarsıntılar meydana gelmeye devam etti.

ÇADIR VE KONTEYNER KENTLER KURULDU

Bir çok vatandaşın kenti terk ettiği 9 Kasım depreminin ardından yaraların sarılması için de büyük çaba harcandı. Kentte yaşamını sürdürenler için ilk önce çadır kentler kuruldu. Ancak kış şartları ağırlaşmaya başlayınca hızlı şekilde çok sayıda konteyner, kente sevk edildi ve konteyner kentler kuruldu. Depremin üzerinden bir süre geçtikten sonra kenti terk eden vatandaşlar da yeniden Van'a döndü.

Van ve Erciş İlçesi’nde depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere yaklaşık 30 bin konteynerle, 34 konteyner kent kuruldu. Bu konteyner kentlerde 175 bin vatandaş yaşamaya başladı. Evleri hasarlı olduğu için konteynerlerde yaşamlarını sürdüren vatandaşlar için diğer taraftan da TOKİ tarafından binlerce konut yapımına start verildi. Depremin 1. yıl dönümünde yapılan 17 bin 489 konut kademeli olarak hak sahiplerine teslim edildi. Bu konutlardan yaklaşık 2 bini de kiracı olan depremzedelere kura sonucu teslim edildi. Konutların teslim edilmesiyle birlikte vatandaşlar konteyner kentlerden konutlara taşınmaya başladı.

ARTÇI SARSINTILAR DEVAM ETTİ

2011 yılında meydana gelen depremler hafızalarda yer edindi. Bu iki büyük depremin ardından, yıllardır devam eden artçı sarsınlar da sürekli büyük depremleri hatırlatır oldu. 2011 yılında Van'da o iki büyük depreme yakalananların, daha uzun süre o günleri unutması mümkün gözükmüyor. Öyle ki kentte depremler ara ara kendini htirmeyi sürdürüyor. 


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Moskova'da konser salonuna silahlı saldırı! Onlarca ölü ve yaralı var

Başkan adayı Oflas: Birlikte yöneteceğiz

E-fatura kontör zorunlu mu?

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı! İşte Van mitingine katılan kişi sayısı

Satışlar arttı! Fiyatı değişiyor ama kilo yerine gramla almaya devam ediyorlar

Bakan Işıkhan sinyali vermişti! Emeklilik sisteminde 1 milyon kişi ilgilendiren düzenleme yolda

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Mor ile beyazın uyumu: Çiğdem çiçekleri kar altında açtı