Van için çok önemli gelişme...

Van için çok önemli gelişme...

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van, Hakkâri ve Şırnak'ta sınır kapılarının iki tarafına serbest pazarlar kurulmasının çok olumlu bir yaklaşım olduğunu ve bununla alakalı somut adımların bir


Tarih: 16.11.2016 10:49

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından özellikle 3 ili önceleyen gümrüksüz serbest pazarların kurulacağı yönünde bir takım haberler medyada yer almaktadır. Doğrusu bizler daha önce Gümrük ve Ticaret Bakanlığından odamıza yapılan ziyarette bunun gerekli olduğunu ve mevcut sınır ticareti kapsamının genişletilerek daha mobil hale getirilmesi konusunda talebimizi iletmiştik. Kanımca bu talebin de etkisiyle Van, Hakkâri ve Şırnak’ta ilk etapta komşu ülkeler arasında serbest pazarlar kurulması ve bu komşu illerdeki vatandaşların karşılıklı olarak serbest pazarlarda ürünlerini karşılıklı gümrüksüz pazarlaması söz konusudur” dedi.


“Serbest pazarlar bölgesel ve kentsel kalkınmaya ciddi katkı sağlar”


Bunun çok olumlu bir yaklaşım olduğuna ve bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğine işaret eden Takva, “Doğrusu bunun bir an önce hayata geçirilmesi konusunda bizim de beklentilerimiz var. Ancak bunları haberlerde spekülasyon yapmak yerine bir an önce bunların alt yapılarını hazırlayarak çalışmaların nasıl olabileceği konusunu ve serbest pazarların hangi bölgelerde ve nerede nasıl kurulacağına ilişkin çalışmaların ivedilikle hayata geçmesi yönünde beklenti içerisindeyiz. Serbest pazarların bölgesel kalkınmaya, kentsel kalkınmaya ciddi katkı sağlayacağına olan inançla bir an önce ilgili bakanlıkların bu konudaki çalışmalarını nihayetlendirerek pratikte de mevcut sınır ticaretini çok daha gelişmiş bir şekilde hayata geçirilecek bir yaklaşımla bunların hayata geçirilmesini bekliyoruz” diye konuştu.

“Umarım bu çalışma bir an önce nihayete erdirilir”


Başbakan Binali Yıldırım tarafından 4 Eylül’de Diyarbakır’da 23 ili kapsayan cazibe merkezleri projesine de değinen Takva, bu noktada bölgedeki yatırımcı ve iş adamlarının beklentilerini anımsattı. Takva, “Aradan 2,5 ay geçti ve bundan birkaç gün önce Kalkınma Bakanının da katılımı ile Van’da bunun detaylarıyla alakalı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Fakat henüz bu işin nasıl yürütüleceği konusunda ana hatlar belirlenmiş olmakla beraber mevzuat konusunda bir çalışmanın sonuçlanmadığını bizlerle paylaştılar. Bir an önce bunların nasıl olacağı noktasında mevzuatın da tamamlanarak kamuoyu önüne bu şekilde çıkılmasının daha yararlı olacağı görüşündeyiz. Umuyorum ki bu sınır illerinde kurulacak olan serbest pazarların da bir an önce alt yapısı hazırlanarak, daha fazla spekülasyonlara mahal vermeden halkın yararına ticaret ve ekonominin gelişmesine katkı sunacak şekilde nihayete erdirilir” ifadelerini kullandı.
 

Van’da kurulabilecek bir serbest pazarla alakalı çalışmalar yaptıklarını söyleyen Takva, “Biz bunlarla ilgili çok ciddi raporlar ve veriler hazırladık. Gümrük Bölge Müdürlüğü bu konuda bir çalışma da yaptı. Yani Van’daki serbest pazar nasıl olacak, karşısındaki İran’la bir anlaşma yapılıp yapılmadığını da bilmiyoruz doğrusu, ama burayla ilgili bir çalışma yaptık. Dolayısıyla yetkililerin de bunları haber konusu yapmanın ötesinde mevzuat çalışmalarının ve ülkeler arasındaki anlaşmaların da tamamlanarak hayata geçirilmesi en büyük beklentimizdir. Bunların bir an önce de hayata geçirilmesinin yararlı olacağını buradan Ankara’daki saygıdeğer yöneticilerimize de bildirmek isteriz” şeklinde konuştu.
 

Söz konusu çalışma kapsamında sınır bölgelerinde kurulacak serbest pazarlarda karşılıklı olarak gümrüksüz bir şekilde ürünlerin satılabileceği belirtiliyor.


Abone Ol 

Irak'ın kuzeyinde 4 PKK'lı terörist öldürüldü

Van Gölü'nde av yasağı ve inci kefalinin üreme dönemi başladı

Gazze'de ölü sayısı yükselmeye devam ediyor

Burcu Güneş: Hiç estetiğim yok, botoks yaptırıyorum

Muş'ta inek kavgasında kan aktı: 1 ölü

Irak'ın kuzeyinde terör örgütü PKK'ya ağır darbe! Çok sayıda terörist öldürüldü

Hadise yaz sezonunu açtı! Pozlarına beğeni yağdı