Van normale döndü, hep normal kalsın

Van normale döndü, hep normal kalsın

Van'da normalleşme süreci başlarken, vatandaş ve esnafta heyecan başladı.


Tarih: 03.03.2021 09:59

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, önceki akşam Türkiye’deki kontrollü normalleşme sürecinin startını verdi. Dört ayrı risk haritasının oluşturulduğu ve bölgelerin bunlara göre sıralandığı bir tablo ile çok riskli ve az riskli iller sınıflandırıldı. Açıklama sonrası Van ve Doğu Anadolu illerinin birçoğunun düşük riskli olarak açıklanması ve birçok tedbirin kaldırılması sevinç yarattı. Kafe, restoranlar için açılma kararı alındığı, sokağa çıkma yasaklarının kaldırıldığı, birçok kısıtlamanın minimuma indirgendiği kent ve bölge illerinde süreç dün itibariyle başlarken esnaf sevincini Şehrivan aracılığı ile paylaştı. Temizliğe ve hazırlığa haftasonundan başlayan esnaf yeniden kapıları açmanın sevincini yaşarken bir taraftan da yeniden riskli bölge olmama adına mücadele verilmesi uyarısı yaptı. Esnaflara yüzde 50 doluluk çağrısı yapan Erdoğan’ın aynı zamanda vakanın artması halinde yeniden tedbirlerin sıkılaşabileceği açıklamasına destek veren bazı esnaflar da vakanın sıfırlanmadığını tedbirlerle sürecin devam etmesi gerektiğini söyledi.

VAN MAVİ HARİTADA

Beştepe'de Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası önemli kararlar açıklandı. Kameralar karşısına geçen Başkan Recep Tayyip Erdoğan Kabine toplantısı kararları ile masaya yatırılan konuları kamuoyuna duyurdu. Bakan kurulu toplantısında tartışılan ve herkesin merakla beklediği kafeler, lokantalar, restoranların ne zaman açılacağı, yüz yüze eğitimin başlayıp başlamayacağı, hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasağının hangi illerde kalkacağı konuları ile ilgili önemli kararlar alındı. Van’ında düşük riskli iller arasında olduğu yayımlanan yeni haritaya göre alınan birçok yeni karar Van’da heyecan yarattı. Van’ın riskli iller arasında yer almamamı sonrası kafe ve restoranlarda normalleşme heyecanı başladı.

NORMALLEŞME HABERİ VAN’I HEYECANLANDIRDI

Kararların açıklanmasının ardından Van’daki esnaf güne heyecanla başladı. Sabahın erken saatinde iş yerlerini açan esnaf, yapılan hazırlıklarla sosyal mesafe, maske ve temizlik kuralına göre normalleşmenin seyrini takip edeceklerini belirtti. Vanlı esnaf Farız Gül ŞEHRİVAN’a yaptığı açıklamada, 4 aya yakın bir süredir iş yerlerinin kapalı olduğunu söyleyerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasını dört gözle bekledik. Nihayetinde umduğumuz kararlar çıktı. Heyecanımız çok büyük. Önemli olan bu heyecanı koruyabilmek. Bunun içinde mavi alanda kalmamız gerekiyor. Herkesin tedbirlere uyma konusunda çok hassas olması gerekiyor ki bunu sürdürebilir bir hale getirebilelim. Ayrıca yerinde kararlar dönemi olduğundan 2-3 hafta sonra bu durum tersine dönebilir. Önemli olan mevcut durumu koruyabilmek.

TEDBİRLERİMİZ DEVAM EDECEK

Gül konuşmasının devamında, “Tedbirler konusunda daha önce olduğu gibi yeni süreçte de sıkı bir şekilde devam edeceklerini söyleyen Gül, “buraya gelen misafirlerin ateşlerinin ölçülmesinden dezenfektan kullanılmasına, mesafeli oturmaya kadar birçok önemli detaya dikkat ettik etmeye de devam edeceğiz. Sosyal mesafeyi koruyarak azaltılmış masa sandalye kullanılması şeklindeki tedbirlerimiz devam edecek.” Diye konuştu.

NORMALLEŞMENİN BAŞLADIĞI HABERİNİ ALINCA ÇOK MUTLU OLDUK

Recep Gürsel isimli esnaf konuşmasında, “Dört aydan bu yana iş yerlerimiz kapalı. Türkiye genelinde iş yerleri pandemi nedeniyle kapalı kaldı ama bu anlamda Van daha çok zor bir süreç geçirdik. Esnaf olarak zor bir süreçten geçtik. Elektrik, kira ve doğalgaz ödemeleri korona virüs salgını sürecinde esnafı yıpratmış durumda. Normalleşmenin başladığı haberini alınca çok mutlu olduk.” dedi.

VATANDAŞA HİZMET ETMEYE HAZIRIZ

Gürsel, “Çalışmalarımıza başladık, inşallah kaldığımız yerden devam ederiz ki bu anlamda yaralarımızı sarmaya başlayalım. Van’da bazı ilçelerde vaka sayısı sıfıra ulaştı. 6 ilçede hiç vaka yok. Van normalleşmeyi hak etti. Van’ın durumu çok iyi ve iyi olmaya devam edecek. Vanlılar kurallara uyuyor. Pandemi kurallarına uyacak şekilde iş yerlerimizi açtık ve vatandaşa hizmet etmeye hazırız” ifadelerini kullandı.

NORMALLEŞMEYE HAZIRIZ

Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin aldığı kararlar sonrası normalleşme için hizmet vermeye hazır olduklarını söyleyen Özcan Gümüş isimli esnafta, “Korona virüs salgını nedeniyle bir yıldır kapalı ve yarı kapalı kaldık. Kabine toplantısında Van’ın normalleşmesi haberini bekledik ve istediğimiz sonucu da aldık. Normalleşme öncesi temizlik yapmaya başladık. Normalleşme kararıyla birlikte hizmet vermeye hazırız. Van vaka sayılarının en düşük olduğu iller arasında yer alıyor. Bu aşamada Van, Türkiye’de normalleşmeyi hak eden illerden biriydi ve hak etti de. Normalleşmeyle birlikte kafeteryalar hizmete açıldığında yüzde 50 kapasite ile hizmet vermeye başladık. Bu anlamda paket servislerimiz de var. Pet bardaklarda hizmet veriyoruz. Bunun yanı sıra kullandığımız yemeklerde verdiğimiz ürünler, çatal ve kaşıklar koruma kılıfları içinde olacak. Normalleşmeye hazırız” şeklinde konuştu.  

ÖZTAŞÇI: “SALGIN BİTMEDİ SADECE NORMALLEŞTİK”

Normalleşmenin tekrar başlaması sevindirdi diyen kafe işletmecisi Erhan Öztaşçı, “Uzun zamandır işletmemiz kapalı durumda. Korona virüsün başlamasından bir süre sonra kapalı olan işletmelerimiz daha sonra normalleşmeye başladı. Daha sonra tekrar vakaların artmasıyla birlikte tekrar kapatıldık. Ama yeni karar döneminde ilimizin pandemi de iyi durumda olması tüm esnafı sevindirdi. Çünkü zaten borçluyuz ve iş alanları da yok denecek kadar az. Borçlarımızı ödemek için para lazım. HES koduyla ve yarı doluluk oranıyla açık olacağız. Hiç yoktan iyidir. Bir müddet böyle devam edecek ve daha sonra vakaların azalmasıyla birlikte normale hayata döneceğiz. Bu bizim için ilk adım oldu ve çok kentten iyi durumdayız. Önemli olan vaka artışlarını durdurabilmek ve daha dikkatli olmak. Bu sefer de kapanmaya gidersek bizi artık desteklerde kurtarmaz. Vatandaşların taziye, düğün gibi etkinliklerine bir süre daha ara vermesi gerekir. Sadece normalleştik vaka sayılarını sıfırlamadık ya da pandemiyi ortadan kaldırmadık. Bunun için tamamen normal hayata dönmek için öncelikle biraz sabır etmemiz gerekiyor. Acele etmemiz gerekir. Yoksa yeniden baştan başlarız.” Şeklinde konuştu.

NORMALLEŞME KARARI AZ SEVİNDİRDİ!

Şehrivan’a normalleşme kararıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan kafe işletmecisi Necip Sağ, uzun bir aradan sonra ilk defa çalışmalarına başladıklarını söyleyerek şunları anlattı: “Pandemi iyice belimizi büktü. Normalleşmeye ikinci defa giriyoruz ve inşallah bu kalıcı kalır. Tabi kafe sektörleri belli saatler aralığında açık olacak. Ancak belirledikleri saatler kafeler için uygun olmasa da daha iyi diyebiliriz. Çünkü genelde kafe esnafı gece iş yapar. Saat 7-8 gibi müşteriler gelir. Millet o vakitte işten çıkıyor. Sabah geç vakitlerde açık oluyoruz. Çünkü dediğim gibi herkes işine gidiyor ve kafelere kimse o saatte gelmiyor. Ayrıca okey, tavla ve benzeri oyunlar yasak. Bunlar içinde herhangi bir genelge yayınlamadı. Durumun gidişatına bağlı olarak bunlara bir esnetilme getirilseydi çok daha iyi olacaktı. Normalleşme kararına sevindik ama az sevindik. Bundan sonraki toplantılarda inşallah hep daha iyiye gider. Bizde kurtuluruz bu ıstıraptan. Evet, her il için güzel olmasa da Van için güzel haberler verildi. En azından hafta sonu bir umut çalışırız.”


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Hakkari'de drone'lu trafik denetimi! Sürücülere ceza yağdı

Van'da ambulans helikopterin 4 aylık bilançosu

Erciş'te feci kaza! Otomobille TIR çarpıştı: Ölü ve yaralılar var

Mehmet Şimşek kamuda tasarruf için tarih verdi: Harcama kontrolü devreye girecek

Cuma ezanı vakti: 26 Nisan 2024 Van Cuma Namazı saat kaçta?

Bitlis'te terör örgütü PKK'nın gizlediği EYP'nin imha edildiği anlar

Avlamayın! İnci kefalinin Van Gölü'nde zorlu yolculuğu başladı