Malatya’nın en iyi kayısıları belirlendi

Malatya’nın en iyi kayısıları belirlendi

Bu yıl 24’üncüsü gerçekleştirilen Malatya Kültür Sanat ve Kayısı Festivali düzenlenen çeşitli etkinliklerle devam ediyor.  En iyi yaş kayısı yarışması düzenlendi.


Tarih: 17.07.2021 17:22

MALATYA (İGFA) -  Dünya kayısı üretiminin başkenti olan Malatya’da bu yılın en iyi yaş kayısıları seçildi. Malatya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yarışmada en iyi yaş kayısılar Doğanşehir ve Darende İlçelerinden seçildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezinde gerçekleştirilen Yaş Kayısı yarışması öncesinde protokol konuşmaları yapıldı.

Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılınç ve Malatya Tarım Platformu Başkanı İhsan Akın yaş kayısı yarışması öncesinde birer konuşma yaptı.

Malatya 24. Kayısı Festivalinin hayırlara vesile olması temennisinde bulunan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan ise, bu ürünün yetişmesinde yoğun gayret gösteren üreticilerimizin ürünlerini değerinde satacağı bir dönem yaşamalarını diledi.

Malatya’nın kayısı başkenti olduğunu belirten Başkan Selahattin Gürkan, "Dünya’nın ihtiyaç duyduğu kuru kayısının yüzde 75’inin Malatya’da temin edildiğini ifade ediyoruz ve güneşin altın yumurtası diye tabir ediyoruz. Malatya’da sıkıntı yoksa kayısıdan elde edilen katma değer Malatya’da ki üreticimizin ve çiftçimizin ekonomik parametrelerden olumsuz yönde etkilenmediğini gösteriyor. Kayısı, Cenabı Allah’ın bu şehre vermiş olduğu bir nimettir. Bu nimete ne kadar şükretsek azdır. Festivalimizi bu sene pandemiden dolayı daha mütevazı ve küçük ölçekte kutlayacağız. Geçtiğimiz süreç içerisinde özellikle pandemi olması nedeniyle yapamadık. 2019’da göreve geldiğimizde kayısı festivalini çok güzel şekilde yapmıştık.  Esas olan bir şeyin sürdürülebilirliğidir" dedi.

Daha sonra 150 kayısı üreticisinin katıldığı yarışmada, jüri tarafından en iyi kayısılar seçildi. Yapılan değerlendirme sonucunda Kabaaşı kategorisinde birinciliği Doğanşehir Yuvalı’dan Mahir Mete'nin yetiştirdiği kayısı aldı. Aynı kategoride ikinciliği Darende Balaban’dan Halit Özdemir, üçüncülüğü ise Akçadağ Kömekavak Mahallesinden Hüseyin Olgun’un kayısıları aldı.

Bir diğer kategori olan Hacıhaliloğlu türünde de birincilik Darende Balaban Mahallesinden Murat Özdemir adlı üreticiye gitti. Aynı kategoride İkinciliği Darende Balaban Mahallesinden Cemal Çelebi adlı üretici alırken üçüncü ise Doğanşehir Yuvalı’dan Ali Mete’ye ait kayısılar oldu.


Anahtar Kelimeler:
Abone Ol 

Survivor bitti! Aşıklar tatilde hasret gideriyor

Büyük değişiklik! Van Büyükşehir'de atamalar yapıldı: İşte yeni gelen isimler

Van Kalesi'nin zirvesindeki cami restore edilip yeniden ibadete açıldı

Kandil'in partisi belediyeyi alınca ilk iş Türk bayraklarını kaldırttı

Bitlis'te operasyon! Silah ve mühimmat ele geçirildi

Dilan Polat ve Engin Polat'ın vergi suçlarına tahliye geldi! Yine de hapisten çıkamayacaklar

Gündüz ayrı gece ayrı güzel! Badem ağaçları çiçek açtı, Akdamar Adası güzelliğe büründü