Avcılar Belediyesinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen 19 sanık hakim karşısına çıktı

Avcılar Belediyesinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen 19 sanık hakim karşısına çıktı

Avcılar Belediyesinde yolsuzluk yaptığı iddia edilen 19 sanık hakim karşısına çıktı


Tarih: 28.12.2022 14:22

Avcılar Belediyesi tarafından 2015-2016 yıllarında yapılan ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine FETÖ’nün belediyeler imamı olduğu iddia edilen Erkan Karaarslan’ın da aralarında bulunduğu 19 sanık hakim karşısına çıktı. Mahkeme, 8 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi.
İstanbul’da Avcılar Belediyesi tarafından 2015 - 2016 yıllarında yapılan ihalelerde yolsuzluk yapıldığı iddiası üzerine FETÖ imamı olduğu iddia edilen Erkan Karaarslan’la birlikte CHP’li Avcılar Belediyesi ihale komisyon başkanı ve üyelerinin de aralarında olduğu 19 şüpheliye operasyon yapılmıştı. Soruşturmayı tamamlayan savcılık 19 sanık hakkında iddianamesini hazırlanmıştı.
Küçükçekmece 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya bir kısım tutuklu sanıklar Sesli Ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken bir kısım tutuklu sanık ise duruşma salonunda hazır bulundu. Duruşmaya ayrıca bir takım tutuksuz sanıklar, taraf avukatları ve sanıkların yakınları katıldı.

“Resmi ve özel belgede sahtecilik suçlamasına gelince burada mağdur olan benim”
Tutuklu sanık Mücahit Doğan savunmasında, “İddianamedeki tüm suçlamalar tek belgeye dayanmaktadır. Ben iddianamede belirtilen 3 ihaleye de iştirak etmedim. Haksızlığı bir senedir anlatmaya çalıştım. İhaleye yönelik yaklaşım maliyetine verilen tekliften dolayı buradayım. Yaklaşık maliyet teklifi ihaleye karşı verilmiş bir teklif değildir. Yaklaşık maliyet teklifi sonrası ihale yapılıp yapılmayacağı da belli değildi. Tarafıma tevdi edilen raporda ihaleye fesat karıştırmaya teşebbüs suçlaması yapılmış bilirkişi raporunda herhangi bir suçlama yoktur. Ben hiçbir ihaleye iştirak etmediğim bilirkişi raporu, dosya ve her şeyde sabittir. Resmi ve özel belgede sahtecilik suçlamasına gelince burada mağdur olan benim. Tanık ifadeleri benim durumumla ilgili bir ifade de bulunmamışlardır. Tanıkların hiçbirini tanımadığım gibi onlarda beni tanımaz. İddianamede yanlış tanımlanmışımdır. Hiçbir ihalenin hiçbir aşamasında bulunmadığım için tahliyemi talep ederim” dedi.

“Direkt memuriyet kadrosundan atandım”
Belediye başkan yardımcısı olduğunu ifade eden tutuklu sanık Burçin Baykal savunmasında, “Suçlamalar asılsızdır. Özel kalem müdürü olarak görev gereği görevli arkadaşlarım ihale kamu kanunu gereği yasaya göre uygun yürütmüşlerdir. Usulsüzlük söz konusu değildir somut bir bulgu da yoktur. Sanıklardan belediye çalışanlarını tanıyorum. 2014 yılında başkan değiştiğinde Handan Hanım göreve geldiğinde başladım. Annemin danışmanlık şirketi vardı Handan Hanım oraya gelip gelirdi. Direkt istisnai memuriyet kadrosundan atandım ve 2014 yılından 2018’e kadar özel kalem müdürü olarak görev yaptım” şeklinde konuştu.

“Benim kurmuş olduğum bir örgüt yoktur”
Tutuklu sanık Erkan Karaaslan savunmasında, “ İddianameye konu olan ihale için sunulan şartlar, firmalar için değil çalışacak kişiler için aranan şartlardır. Binlerce örneği olan hususun örneği yokmuş gibi iddianameye yazılmış. İddianamedeki eylem 2 başlığında yer alan yaklaşık maliyeti teknik olarak belli olmaz. Yani ikisinin maliyetini bilseniz de 3. olanı zaten bilemeyiz. Biz eylem bir ve ikideki ihalelerle ilgili bir tek kuruş Avcılar Belediyesi’nden tahsilat yapmamışız. 54 bin TL para alma meselesi var. İhaleyle ilgili bir ödeme yapılmadığını belediye de söylemiş. Öyle bir şey yok. Biz personellerin maaş alabilmesini devam ettirebilmek adına bize ait olan paranın personele verilmesini söyledik. Alınan rakamlar da yapılan maliyetlerin çok altındadır ama ödeme yoktur. Bu belediyenin yazısında da sabittir. Ödeme yapıldıysa kim yapmıştır. Eylemi kimin yaptığı iddianamede yokken eylemden bahsetmek doğru değildir. Benim kurmuş olduğum bir örgüt yoktur. Biz aslında siyasi parti ayrımı olmaksızın her partinin belediyesi ile çalışmışızdır. Tüm siyasi partilerin belediyesi ile çalıştık. Biz kentlerin gelişimine katkıda bulunduk. Bunların temaları aşağı yukarı aynıdır. Suçlamaların hiçbirini kabul etmiyorum. Tahliyemi talep ediyorum” şeklinde konuştu.
Mahkeme heyeti, Mücahit Doğan ve Burçin Baykan’ında aralarında bulunduğu 7 tutuklu sanığın tahliyesine karar verdi. Ayrıca tutuklu sanık Erkan Karaaslan’ın konutu terk etmeme adli kontrol şartıyla tahliyesine hükmetti.
Mahkeme eksik hususların giderilmesi için duruşmayı erteledi.
Belediye başkanına ayrı soruşturma
Avcılar eski Belediye Başkanı Handan Toprak Benli’nin de şüpheli olarak yer aldığı bu dosya belediye başkanı olmasından dolayı soruşturmanın izne tabi olması gerekçesiyle ayrıldı. Handan Toprak Benli’nin soruşturması halen devam ediyor.
İddianameden,
Yürütülen soruşturma sonucunda toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde, suç tarihlerinde şüpheliler Burçin Baykal, Barış Keleş, Bayram Yılmaz, Eyüp Kara, Gökçe Sezer, İsa Alp, Kemal Gönülcan, Nurcan Kaya, Ramazan Kaya, Rasul Çetin, Sefer Gürsoy, Umut Kaya ve Uğur Çetin’in Avcılar Belediyesinde farklı pozisyonlarda görev yapmaları nedeniyle kamu görevlisi olduklarına yer verildi.
Cumhuriyet savcısı, adı geçen şüphelilerin ihale sürecinde suç örgütüyle birlikte hareket ettikleri hizmet alımı işinin şartnameye uygun olarak yapılıp yapılmadığını kontrol etmeden eksiksiz yapılmış gibi teslim aldıklarına yer verildi.
İddianamede, müşteki idarelerin zarara uğratılmasına neden oldukları gerekçesiyle şüpheliler Erkan Karaarslan, Çiğdem Şanlı, Muharrem Şanlı, Mücahit Doğan, Ümit Erkan ve Ebubekir Deligöz’ün ise ihalelerde yüklenici firma yetkilileri oldukları diğer şüphelilerin eylemlerine azmettiren sıfatıyla bulunduklarına değindi. İhale süreci sonucunda haksız olarak maddi menfaat temin ettikleri ve kamuyu zarara uğrattıkları anlaşıldığına yer verdi.
İddianamede cumhuriyet savcısı, Erkan Karaarslan için iki eylemde, ‘suç örgütü kurmak ve yönetmek, kurduğu örgüt faaliyeti neticesinde ihaleye fesat karıştırmaya azmettirme’, ‘edimin ifasına fesat karıştırma azmettirme’, ‘zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik’ ve ‘zincirleme şekilde özel belgede sahtecilik’ suçlarından 22 yıldan 38 yıl 6 aya kadar hapsini talep etti.
Diğer sanıkların ise ‘suç örgütüne üye olmak’, “ihaleye fesat karıştırma”, “edimin ifasına fesat karıştırma”, “zincirleme şekilde resmi belgede sahtecilik” ve “zincirleme şekilde özel belgede sahtecilik” suçlarından değişen oranlarda hapis 10 yıldan 26 yıl 3 aya kadar hapsini talep etti.

Abone Ol 

Van'da mide bulandıran olay! Ekmeğin içinden plastik eldiven çıktı

Para hareketliliği dudak uçuklattı! Ekipler 20 ilde eş zamanlı düğmeye bastı, 74 kişi gözaltında

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi

Van'ın taze otlu peyniri satışa sunuldu! Ortalama fiyatı dudak uçuklattı

Centro muzlu gofret yasaklandı mı? Merak edilen konuya açıklama geldi

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı