Bitlis'in doğa harikası Arpet Şelalesi, iklim krizinin kurutma tehlikesi altında

Bitlis'in güzelliklerinden biri olan Arpet Şelalesi, küresel iklim krizinin etkisi altında giderek kuruyor. Her geçen gün su seviyesi azalan bu eşsiz doğa harikası, yerel sakinleri ve doğa severleri endişelendiriyor.


Tarih: 02.10.2023 11:22 Güncelleme: 02.10.2023 12:26

Son yıllarda yaşanan sıcaklık artışları ve düşük yağışlar, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye'de de iklim krizinin etkilerini gösteriyor. Bu etkilerden biri de Bitlis'in doğal güzelliklerinden Arpet Şelalesi'ni tehdit ediyor. Şelale, her geçen gün kurumaya daha da yaklaşıyor ve bu durum çevre sakinlerini endişelendiriyor.

 

Arpet Şelalesi, uzun yıllardır doğa severlerin ve turistlerin ilgisini çeken bir cazibe merkezi halindedir. Ancak son dönemde artan sıcak hava koşulları ve düşük yağışlar nedeniyle şelalede su seviyesi hızla azaldı. Bu durum, çevre sakinlerinin ve bölge halkının büyük bir kaygı kaynağı haline geldi.

 

Arpet Şelalesi

 

Şelalenin azlığından üzgün olduğunu belirten Ali Akarsu, “Bitlis’in Hizan ve Tatvan karayolu arasında bulunan Arpet Şelalesi’ne yıllardır gidip geliriz. Son yıllarda yaşanan kuraklıktan ötürü şelalenin suyu bayağı azalmış. İnsanlarımızın şuurlu bir şekilde suları kullanmasını tavsiye ediyoruz. Bizler yıllarca burada şelalenin akan şekilde video ve fotoğrafını çekerdik, maalesef ki bu sene gelip gördüğümüzde suyun bayağı bir eksildiğini gördük. Bu durum karşısında bayağı şaşkınız, önlem alınmasını istiyoruz” dedi.


Abone Ol 

Nedir bu sağlıkçıların çektiği! Sedyeden kalktı, doktora saldırdı

Hakkınız ödenmez! Görev başındaki asker ve polisimizin Anneler Günü kutlu olsun

Teröre ve teröriste hiçbir yerde geçit yok! 5 PKK'lı terörist öldürüldü

Van'da kaçak inci kefali avlayan 4 kişiye 85 bin 394 lira ceza kesildi

Çocukların dedikodu kavgası! 16 yaşındaki akranını vurdu

Taha Duymaz ve iki kardeşi depremde hayatını kaybetti! Acılı annenin buruk günü

Yabancıların sağlık giderleri ücretsiz mi olacak? Cumhurbaşkanlığı'ndan açıklama var