DEAŞ’ın sözde yöneticisi olduğu iddia edilen sanık hakim karşısında

DEAŞ’ın sözde yöneticisi olduğu iddia edilen sanık hakim karşısında

DEAŞ’ın sözde yöneticisi olduğu iddia edilen sanık hakim karşısında


Tarih: 22.12.2022 14:53

DEAŞ’ın Türkiye’de yakalanan ve ’Ebu Zeyd /Üstaz Zeyd’ kod adlı en önemli sözde üst düzey yöneticisi olduğu iddia edilen Beşar Hattab Gazal Al-Sumaidai’nin de arasında bulunduğu 3 sanık hakim karşısına çıktı. Sanık Sumaidai savunmasında, "Bölgemiz DEAŞ tarafından ele geçirildikten sonra onlara katılmamız için baskılar yapıldı ve katılmak zorunda kaldım. Ben DEAŞ lideri değilim" dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balkanlar ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerle gerçekleştirdiği söyleşide, Emniyet Genel Müdürlüğü ile İstanbul Emniyet Müdürlüğü ve MİT İstanbul Bölge Başkanlığı’nın terör örgütü DEAŞ’ın sözde en önemli üst düzey yöneticileri arasında yer alan ‘Ebu Zeyd /Üstaz Zeyd’ kod adlı terörist Beşar Hattab Gazal Al-Sumaidai’nin Türkiye’de yakalandığını duyurmuştu. Sanık Sumaidai’nin de arasında bulunduğu 3 sanığın yargılanmasına İstanbul 23.Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada tutuklu sanıklar Beşar Hattab Gazal Al-Sumaidai, Azzam Ali Hussein Al-Neama ve Makaram Taha Ali hazır bulundu. Mahkemeye sanıkların avukatları da katıldı.

"Yakalandıktan sonra eşimin DEAŞ’çı olduğunu öğrendim"
Duruşmada savunma yapan sanık Makaram Taha Ali, Irak’lı olduğunu söyleyerek, "Ben ne DEAŞ’lıyım ne de onlarla ilgili bir bilgi sahibiyim. Onlarla herhangi bir bağlantım yoktur. Yakalandıktan sonra eşimin DEAŞ’çı olduğunu öğrendim. Zamanında duyup kendisine sorduğumda asabileşmişti ve bana kızarak çocukları benden almakla tehdit etmişti. Bana sadece Arapça öğretmeni olduğunu söylemişti. Ben sadece ev hanımıyım, suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.
Sanık Azzam Ali Hussein Al-Neama da savunmasında herhangi bir terör örgütüne üye olmadığını söyleyerek suçlamaları kabul etmedi.

"Hak olanın mazlum kişiye verilmesi için istişare anlamında yazı yazıyordum"
Kendisinin DEAŞ ile bağlantısının zorla olan bir bağlantı olduğunu söyleyen sanık Sumaidai, "Ebu Zeyd olarak bahsedilen kişi ben değilim, internette yapılan sansasyonel haberler yüzünden benimle karıştırıldı. Bu şahıs İsmail Al İsavi’dir ve şu anda kendisi Irak’ta tutukludur. Bir fıkıh medresesinde öğretmenlik yapıyordum. Bölgemiz DEAŞ tarafından ele geçirildikten sonra onlara katılmamız için baskılar yapıldı ve katılmak zorunda kaldım. DEAŞ öncesinde de o dönemde de görevim öğretmenlikti ancak onların kitapları üzerinden değil DEAŞ öncesinde eğitim verdiğimiz kitaplar üzerinden eğitime devam ettik. Okullarda hiçbir değişiklik yapılmadı. Ben herhangi bir Eğitim Bakanlığı veya Adalet Bakanlığı yapmadım ancak Temyiz Mahkemesi Başkanlığı’na benzer, yani IŞİD birilerine zulmedince insanlar da temyiz edince bana gelip danışıyorlardı. Ben de onlara hak olanın mazlum kişiye verilmesi için istişare anlamında yazı yazıyordum. Ben DEAŞ lideri değilim" ifadelerini kullandı.
Duruşmada sanık avukatları, müvekkillerinin üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediklerini söyledi.

1 sanığa tahliye
Alınan savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Makaram Taha Ali’nin tahliyesine karar verdi. Heyet, diğer sanıkların ise tutukluluk hallerinin devamına hükmederek duruşmayı erteledi.

İddianameden
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, şüpheli Beşar Hattab Gazal Al-Sumaidai’nin ‘anayasayı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılması talep edildi.
Hazırlanan iddianamede ayrıca, şüpheli Azzam Ali Hussein Al-Neama’nın ‘anayasayı ihlal’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis, ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi. Şüpheli Makaram Taha Ali’nin ise ‘silahlı terör örgütüne üye olma’ suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Abone Ol 

Sağanak yağış devam ediyor! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Çığ gibi büyüyor! Edremit Belediyesi de işçi kıyımı yanlışını yaptı

Bunca insanın hakkını nasıl ödeyeceksiniz? Van'da işten çıkarılan işçiler yürüyüş düzenledi

Acı haber geldi! Çatak'ta yıldırım düştü: Güvenlik korucumuz Çetin Şeylan şehit oldu

Nedir bu sağlıkçıların çektiği! Sedyeden kalktı, doktora saldırdı

Hakkınız ödenmez! Görev başındaki asker ve polisimizin Anneler Günü kutlu olsun

Teröre ve teröriste hiçbir yerde geçit yok! 5 PKK'lı terörist öldürüldü