Depremzede öğrencilerden deprem için drone projesi

Depremzede öğrencilerden deprem için drone projesi

Depremzede öğrencilerden deprem için drone projesi


Tarih: 23.10.2023 09:52

Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi 3. Sınıf öğrencileri deprem arama kurtarma için drone projesi geliştirdiler.
Öğrenciler, enkaz altında canlıları bulacak daha sonra bulunan canlıların hangi hastaneye ve hangi ambulans ile gittiği bilgilerinin tutulacağı, akşamları enkaz alanını aydınlatacak, ses sistemi ile enkaz altındaki canlıların bilinç kaybı yaşamalarını engelleyecek droneyi yapmak için destek bekliyorlar.
Projede yer alan öğrenciler Hatay ve Malatya ve Van depremini yaşayan depremde ilk müdahale geç kalındığı için bir depron isimli bir drone proje geliştiriyorlar. Öğrenciler yaşadıkları depremde gördükleri eksikliklerden yola çıkarak bir drone yaparak hayatları kurtaracaklarını düşünerek bu projeye başladıklarını dile getirdiler.
Van depremini yaşayan Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi 3. Sınıf öğrencisi Hüseyin Aygın, “Depremlerde zamanın çok boşa harcandığını gördük bu konuda acil yardım afat bölümü öğrencisi arkadaşlarımla birlikte deprem arama kurtarma drone prejesine başvurduk. Bu drone gerçekten insanların faydasına enkaz altında kalan inşaların canlarını kurtaracağı bir proje biz bu proje için gerekli desteğin verilmesini istiyoruz” dedi.
Atatürk Üniversitesi Oltu Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 2. sınıf öğrencisi Beyza Konuker ise “6 Şubat depremini Adıyaman’da yaşadım, o dönem bütün eksiklikleri kendim gördüm ve grubumuzdaki bazı arkadaşlarımda bu eksiklikleri gördü. Bizde böyle bir proje için kolları sıvadık. Deprem araştırma dronesi yapmaya karar verdik. Şuan onu geliştirme planları yapıyoruz destek bekliyoruz” dedi.
Atatürk Üniversitesi Oltu Uygulamalı Bilimler Fakültesi acil yardım ve afat bölümü 3. sınıf öğrencisi Şuhedanur Halat da “Depremde Malatya’daydım birçok eksikliklerin olduğunu fark ettim. Şahsen kendimde zor durumda kaldım arma kurtarmada bir çok insan zor durumda olduğunu fark ettim. Müdahalelerin geç olduğunu gördüm bu yüzden birçok ölümler gerçekleşti o yüzden bu projeyi gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.
Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri 3. Sınıf öğrencilerinden Nuri Eray Bilgin ise “Depremde Hatay’daydım. Depremi yaşadım bu süreçte yaşanılan eksiklikleri gidermek açısından bir drone yapmaya karar verdik hem zaman açısından hem kolaylık açısından bu drone için destek bekliyoruz” dedi.
(DMA-AT)

Abone Ol 

Van'da mide bulandıran olay! Ekmeğin içinden plastik eldiven çıktı

Para hareketliliği dudak uçuklattı! Ekipler 20 ilde eş zamanlı düğmeye bastı, 74 kişi gözaltında

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi

Van'ın taze otlu peyniri satışa sunuldu! Ortalama fiyatı dudak uçuklattı

Centro muzlu gofret yasaklandı mı? Merak edilen konuya açıklama geldi

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı