Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, İsveç ve Finlandiya ‘nın NATO üyeliğini değerlendirdi

Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, İsveç ve Finlandiya ‘nın NATO üyeliğini değerlendirdi

Dışişleri Komisyonu Başkanı Akif Çağatay Kılıç, İsveç ve Finlandiya ‘nın NATO üyeliğini değerlendirdi


Tarih: 23.12.2022 12:23

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Kılıç, İlk adımlar atıldı, kanun değişikliği yapıldı, 1 Ocak’ta devreye girecek. Daha sonra anayasa değişikliği konusu var. Bunu hızlandırıp yavaşlatmak İsveç ve Finlandiya’nın elinde” dedi.
Kılıç, Meclis’te gazetecilere, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström ve beraberindeki heyet ile bir araya geldikleri görüşmeyi değerlendirdi.
Ziyaretin, NATO üyeliği için Türkiye, İsveç ve Finlandiya arasında 28 Haziran’da imzalanan üçlü muhtıranın şartlarının gerçekleştirilmesi konusunda sarf edilen çabayı gösterdiğini söyleyen Kılıç, Billström’ün, görüşmede, "Üçlü anlaşma imzaladık, bu anlaşmanın şartlarının yerine gelmesi gerektiğini biliyoruz, buna göre de çalışıyoruz. Biz İsveçliler bir şeye söz verdik mi yaparız” diye konuştu.

İsveç’in, ilerleyen süreçte yapacaklarının önemli olduğunu belirten Kılıç, "Önemli konulardan biri terör örgütü PKK’ya ve uzantılarına hiçbir şekilde destek vermediklerini, vermeyeceklerini beyan etmeleri. Genel olarak İsveç Dışişleri Bakanı’ndan algıladığım şu: Özellikle PKK/PYD/YPG ile ilgili farkındalığın ötesinde bir durum olduğu görülüyor. PKK/PYD/YPG ve FETÖ, bundan sonra İsveç’te eskisi gibi rahat alan bulamayacak, bunu sağlamış durumdayız. PKK’lı teröristlerden bazılarının, İsveç’e gitmek için çaba sarf ettiğini biliyoruz, bildiğimiz kadarıyla gidemiyorlar. Burada bir değişiklik var" ifadelerini kullandı.
Kılıç, çıkarılan kanunların uygulanması gerektiğini söyleyerek, “Bizim bunu görmemiz gerekiyor. Samimiyetin ölçüsü hukuki düzenlemeler ve bunların uygulanması. İlk adımlar atıldı, kanun değişikliği yapıldı, 1 Ocak’ta devreye girecek. Daha sonra anayasa değişikliği konusu var. Bunu hızlandırıp yavaşlatmak İsveç ve Finlandiya’nın elinde” dedi.
FETÖ firarisi Bülent Keneş’in Türkiye’ye iadesi talebinin İsveç’te Yargıtay tarafından reddedildiğini hatırlatan Kılıç, görüşmede bu konunun da gündeme geldiğini belirterek, "Bu durumun bizi üzdüğünü, beklentimizin farklı olduğunu ilettik. Bülent Keneş hakkındaki yargı kararı İsveç’in NATO üyeliğine bir engel” şeklinde konuştu.
Kılıç, İsveç Parlamento Başkanı Andreas Norlen ile İsveç Savunma Bakanı Peter Hultqvist’in de Ocak 2023’te Türkiye’ye ziyarette bulunmasının planladığını aktardı.

Abone Ol 

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı

Muş'ta evlatları terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılan ailelerin nöbeti sürüyor

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Güzeldere menderesleri büyülüyor

Ülke şokta! Slovakya Başbakanı silahlı saldırıya uğradı

Van Valisi Ozan Balcı, koyunlarla kuzuların buluşmasını izledi

Serkan Keskin ve Meriç Aral'ın düğünü yine ertelendi

Başakşehir'de bomba alarmı! Az kalsın patlayacakmış: Olay yerinden ilk görüntüler