TYB’nin konuğu olan Karaağaç, “Yaşamın Metafizik Boyutu” konusunu anlattı

TYB’nin konuğu olan Karaağaç, “Yaşamın Metafizik Boyutu” konusunu anlattı

TYB’nin konuğu olan Karaağaç, “Yaşamın Metafizik Boyutu” konusunu anlattı


Tarih: 31.12.2023 12:39

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Erzincan Şubesinin konuğu olan Öğretim Üyesi Dr. Osman Karaağaç “Yaşamın Metafizik Boyutu” konusunu anlattı.
Kültür evindeki programda konuşan Karaağaç, “Din ve bilim arasında çıkarılan çatışma sebebiyle ‘niçin ve kim’ sorusu anlamsız hale getirilmiştir. Hayatımızın her aşamasında kullandığımız kelimeler, cümleler soru sorma yeteneğimizi anlamsız hale getirmiştir. ‘Yağmur yağıyor’ cümlesinde bir özne var mı? Hayır yok. Bu cümlenin aslı ‘Yağmur ya da kar yağdırılıyor olmalıdır. Buradan özneyi kaldırdığımız zaman arka plana itmiş oluyoruz.” şeklinde konuştu.
Karaağaç konuşmasının bir bölümünde ise; “Din bilim çatışması çıkarılarak toplumdu iki farklı yapılanma meydana getirilmiştir. Bilim ‘Nasıl’ sorusuna cevap verirken din ‘niçin’, ‘kim’ sorusuna mahkum edilmiştir. İlk etapta nasıl sorusuna cevap verilirken aynı zamanda ‘niçin’ ve ‘kim’ sorusu anlamsızlaştırılmaktadır. Evrenle ilgili olarak iki sorunun cevabı aranmaktadır. Evrenin enerjisi nereden gelmektedir. Muhtemel bir son gelecek midir? (Kara Delikler ve Bebek Evrenler) Dünya da yaşamın bitmesi durumunda yıldızlar arası seyahat mümkün müdür?” şeklindeki soruların cevaplarının aranması ve bulunması gerekmektedir.” dedi.
İnsanın yeryüzünde eşrefi mahlukat olduğunu Karaağaç, niçin ve kim sorusu sorulmadan doğru cevaplara ulaşılamayacağını söyledi.
Program sonrasında Karaağaç’a Yazarlar Birliği Erzincan Şube Başkanı Halil İbrahim Özdemir’in imzaladığı teşekkür belgesi ve bir tablo hediye edildi.

Abone Ol 

Sinan Engin canlı yayında sandalyeden düştü! Stüdyo kahkahalara boğuldu

Ataması yapılacak öğretmen sayısı ve branş dağılımı belli oldu

Bahçesaray'da kar yağışı etkili oldu! Vatandaşlar çatılarını kardan temizledi

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı! Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Terör örgütü PKK/DEM'li Van dahil birçok belediyeye kayyum geliyor

Terör örgütü propagandası yapan Abdullah Zeydan, belediyeyi terör merkezine dönüştürüyor

Tek tek yakalanıyorlar! 1 Mayıs'ta polisimize saldıranlar tutuklanıyor