Yangın merdivenin amacı bu mu? Malzeme bırakarak işlevi dışında kullanılıyor

Yangın merdivenleri, birçok ilimizde amacının dışında kullanılıyor. Malzemelerle doldurulan yangın merdivenleri, olası acil bir durumda kullanılamayacak hale geldi.


Tarih: 13.02.2023 13:34 Güncelleme: 13.02.2023 14:19

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem birçok ilde yıkıma neden olurken afet sonrasında tahliye için kullanılabilecek yangın merdivenlerinin durumu tartışma konusu oldu. Yangın merdivenlerinin depolama alanı olarak kullanılması ve afetler sonrası çıkabilecek yangınlar esnasında tahliyeyi güçleştiriyor. Muş’ta binalarda yangın merdiveni bulunmasına rağmen amacına uygun kullanılmadığı için afet anında işlevsiz kalıyor. 


İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği gereği yangın merdivenlerinde bir tehlike anında tahliyeyi zorlaştıracak her türlü eşyanın kaldırılması gerekiyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Afet Yönetim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi İskender Dölek, yangın merdivenlerinde insanların tahliyesini engelleyecek herhangi bir eşyanın olmaması gerektiğini belirterek, “Büyük bir afet yaşadığımız bu dönemde dikkat çeken hususlardan bir tanesi kullandığımız binaların yangın merdivenlerinin olup olmamasıdır. Depremler esnasında ikincil afetler olarak nitelendirdiğimiz yangınlarda yaşanabiliyor. Bu durumda binalara ait alternatif yollar olarak düşünebileceğimiz yangın merdivenlerinin yönetmenliğe uygun bir şekilde kullanılması, düzenlenmesi ve büyük binalarda kesinlikle bulunması gerekiyor. Yine yönetmenliğe göre bu yangın merdivenlerinde insanların tahliyesini engelleyecek herhangi bir araç gerek ve malzemenin olmaması gerekir. Yangın merdivenleri kaymaz malzemeden yapılması ve düz zemine çıkması gerekiyor. Sadece yangın için değil deprem sonrası tahliye yolları olarak önem arz eden yerlere de dikkat etmemiz gerekir” dedi. 
 


Abone Ol 

Yağmur yağacak mı? Meteoroloji'den uyarı: Hava durumu tahminleri il il yayınlandı

Van'dan yurt dışına bitki kaçırmaya çalışanlara 2 milyon 322 bin 846 lira ceza kesildi

Van'ın taze otlu peyniri satışa sunuldu! Ortalama fiyatı dudak uçuklattı

Centro muzlu gofret yasaklandı mı? Merak edilen konuya açıklama geldi

Bu nasıl değişim! Songül'ün son halini görenler tanıyamadı

Muş'ta evlatları terör örgütü PKK tarafından dağa kaçırılan ailelerin nöbeti sürüyor

Bitlis'ten muhteşem manzaralar! Güzeldere menderesleri büyülüyor